Derde lockdown Israel vanaf zondag

IN ISRAEL / Door: J F / 24 dec 2020 CORONAVIRUS ISRAEL LOCKDOWN

Israel gaat vanaf zondag een derde lockdown in. Het vaccinatieprogramma is al in volle gang, maar de gevreesde, extra besmettelijke Britse mutatie van het coronavirus is in het land gesignaleerd, en het aantal besmettingen per dag was al te hoog en stijgt explosief. Woensdagavond besloot het kabinet een nieuwe lockdown uit te roepen op aandringen van ‘coronatsaar’ Nachman Ash, nadat eerder deze maand een lockdown rond Chanoeka geen politiek draagvlak kon vinden.

Vaccinatiecaravan van Magen David Adom

Opnieuw harde maatregelen

De aangekondigde lockdown zal minstens twee weken duren, vanaf 17 uur op zondag 26 december. Zoals de vorige twee lockdowns, zijn de bekendgemaakte regels veel strenger dan in Nederland, en in bepaalde opzichten verwarrender: opnieuw mogen Israeli’s niet meer zonder speciale toestemming meer dan een kilometer van hun woning reizen, of bij elkaar op bezoek.

‘Sociale bijeenkomsten’ worden beperkt tot groepsgroottes van 20 personen buiten, of 10 personen binnen. Aangezien Israeli’s niet bij elkaar in huis mogen komen en cafe’s, restaurants, winkelcentra en ‘niet-essentiële’ winkels moeten sluiten, is dit een specifieke handreiking naar charedische (zogenaamd ultraorthodoxe) coalitiepartijen Verenigd Tora Jodendom en Shas. Vooral de charedische gemeenschap was woedend toen tijdens de eerste lockdown in maart alle gebedshuizen gesloten werden en klassikaal (godsdienst)onderwijs werd verboden. Zij dreigden de decennialange samenwerking met de Likoed van premier Netanyahu zelfs op te zeggen. Sindsdien zijn synagogen niet meer gesloten. Scholen zullen tijdens deze lockdown beperkt openblijven: er mag een paar uur per dag les gegeven worden.

Het openbaar vervoer blijft doorrijden, maar voertuigen mogen niet meer dan 50% vol zitten, en passagiers worden verwacht binnen een straal van 1 kilometer van hun huis ermee te blijven.

Alle passagiers in Israel aankomen vanuit het buitenland moeten 14 dagen in quarantaine in coronahotels, nu de nieuwe Britse mutatie van het virus in het land gesignaleerd is. Ruim twee derden van Israeli’s die vanuit het buitenland terugkwamen in de afgelopen periode gaf aan zich niet aan verplichte thuisquarantaine te houden.

Coronatsaar: lockdown duurt waarschijnlijk langer

Coronatsaar Ash waarschuwde dat deze lockdown waarschijnlijk langer zal duren dan de aangekondigde twee weken: het besmettingscijfer moet teruggedrongen worden tot minder dan 1000 per dag voordat maatregelen versoepeld kunnen worden. Zelf schat hij dat dit minstens een maand zal duren.

De vorige lockdown in Israel leidde binnen een maand tot scherpe daling van de besmettingscijfers, in tegenstelling tot de ‘intelligente’ lockdown die in Nederland werd uitgeroepen in oktober, en 14 december aangescherpt moest worden wegens gebrek aan effect. Veel winkels in Israel moesten echter gesloten blijven sinds de gedeeltelijke opheffing van de vorige lockdown, en andere beperkingen bleven van kracht, maar dit kon niet voorkomen dat herhaaldelijk meer dan 4.000 Israeli’s per dag positief getest werden op het coronavirus. Hierdoor moet men een derde lockdown in: Ash voorspelde zo’n 3.000 extra coronadoden als er niet snel werd ingegrepen. Israel telde tot nu toe zo’n 3.150 dodelijke slachtoffers van de pandemie.

 “Dit had voorkomen kunnen worden als mijn aanwijzingen twee weken geleden waren opgevolgd,” mopperde de coronatsaar, wiens aanbevelingen tot extra maatregelen tijdens Chanoeka en plaatselijke lockdowns in ‘rode’ gebieden genegeerd werden door het kabinet.

Grafiek van besmettingscijfers in Israel in de afgelopen maand

‘Hopelijk de laatste keer’

Israel hoopt nog voor het einde van het jaar al 20% van de bevolking gevaccineerd te hebben, zo’n twee miljoen mensen uit risicogroepen en zorgmedewerkers. In maart zullen volgens de planning genoeg vaccins aankomen om nog zo’n miljoen burgers in te enten, waarschijnlijk vlak voor de verkiezingen. Het zal volgens experts nog maanden duren voordat het vaccin het virus verdringt. Wel heeft Ash de hoop uitgedrukt dat dit in elk geval de laatste sluiting van het hele land zal zijn, voordat het virus enigszins in bedwang is gebracht.

Demissionair alternatief premier Gantz was niet betrokken bij het noodoverleg op woesnsdagavond, waar besloten werd om toch alles dicht te gooien. Hij pleit ervoor om alle scholen de hele dag open te laten blijven. “Het is een verkeerd besluit om lesuren zo te beperken, en ik zet mij in om dit te veranderen. Deze lockdown is het resultaat van het onvermogen van de premier om zich te houden aan de politieke afspraken die wij gemaakt hebben,” aldus de defensieminister, aan wie deze week officieel duidelijk werd dat Netanyahu niet het premierschap aan hem af zal staan, en die zich vermoedelijk binnen afzienbare tijd terug zal trekken uit de politiek.