Palestijnse Autoriteit schort veiligheidscoördinatie met Israël op

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 mei 2020 PA PLO

Na jaren van loze dreigementen, lijkt PA-president Abbas nu de daad bij het woord te voegen. Israëlische bronnen bevestigen dat de Palestijnse Autoriteit de veiligheidscoördinatie heeft opgeschort.

Dinsdagavond maakte PA-president Mahmoud Abbas bekend dat de Palestijnen niet langer gebonden zijn aan de overeenkomsten die met Israël en de VS gesloten zijn. Abbas deed de uitspraak naar aanleiding van het nieuwe Israëlische regeringsakkoord, dat de mogelijkheid bevat tot het indienen van een verzoek voor het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Aanvankelijk werden de woorden van Abbas niet serieus genomen: de president van de Palestijnse Autoriteit heeft de afgelopen jaren meerdere keren gezegd de akkoorden op te gaan zeggen, zonder daadwerkelijk tot actie over te gaan. Ook onder Palestijnen zelf heerste grote scepsis rondom de toezeggingen van de PA-president.

Ditmaal blijkt de PA echter haar woorden waar te maken. Israëlische bronnen bevestigen dat de Palestijnen gestopt zijn met de veiligheidscoördinatie en ook het delen van inlichtingen is opgeschort. Op sociale media heeft Fatah, de dominerende factie van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), een video gepubliceerd waarop te zien is dat Palestijnse veiligheidsagenten Israëlische militairen de toegang tot Hebron ontzeggen. 

Analisten vrezen voor de potentiële gevolgen van de stop van de veiligheidscoördinatie. De coördinatie wordt als een belangrijke factor gezien in het voorkomen van terreuraanslagen vanuit de Palestijnse gebieden. Daarnaast wordt gevreesd voor meer confrontaties tussen Israëlische en Palestijnse troepen.

De coördinatie is echter ook van belang voor de Palestijnse Autoriteit. Dankzij waarschuwingen door Israël, zijn meerdere keren aanslagen door terreurgroepen op de PA en diens leiders voorkomen. Zonder coördinatie zal het voor Palestijnse diplomaten en veiligheidsdiensten tevens moeilijker worden door delen van de Westelijke Jordaanoever die onder Israëlische controle staan te reizen.

De Palestijnse Autoriteit is ook gestopt met het delen van inlichtingen met de Amerikaanse CIA. Volgens de Palestijnse diplomaat Saeb Erekat is met zowel de Verenigde Staten als met Israël de veiligheidscoördinatie beëindigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo spreekt de hoop uit dat de veiligheidsovereenkomsten van kracht blijven. Pompeo “betreurt” dat Abbas de akkoorden heeft beëindigd, en stelt dat de veiligheidscoördinatie van belang is om Israëli’s en Palestijnen veilig te houden.

Toch nog enige mate van veiligheidscoördinatie?

Mogelijk is de veiligheidscoördinatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit niet geheel opgeschort. Volgens de Israëlische TV-zender Arutz 12 heeft een Palestijnse functionaris Het Israëlische leger en veiligheidsdienst Shin Bet laten weten dat een bepaalde mate van coördinatie zal blijven doorgaan.  De Palestijnse veiligheidsdiensten zullen blijven opereren tegen terreurgroepen in de door hen gecontroleerde gebieden, zelfs wanneer de veiligheidscoördinatie daadwerkelijk volledig beeindigd wordt, zo zou de Palestijnse functionaris Israël hebben verzekerd.