Abbas: we zijn niet langer gebonden aan de overeenkomsten met Israël en de VS

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 mei 2020 ABBAS ANNEXATIE PA PLO

Volgens PA-president en PLO-voorzitter Mahmoud Abbas zijn de Palestijnen niet langer gebonden aan de overeenkomsten die met Israël en de VS gesloten zijn. Het is onduidelijk of de uitspraak van Abbas enige praktische betekenis heeft.

Naar aanleiding van de nieuwe Israëlische regering die zondag is beëdigd, kwamen functionarissen van de Palestijnse Autoriteit dinsdagavond bijeen in Ramallah. “De Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO) en de staat Palestina zijn vanaf vandaag niet langer gebonden aan alle overeenkomsten en overeenstemmingen met de Amerikaanse en Israëlische regeringen, en aan alle verplichtingen die op deze overeenkomsten en overeenstemmingen zijn gebaseerd – waaronder die omtrent veiligheid”, aldus Abbas.

Volgens de PA-president is Israël vanaf nu verantwoordelijk voor de Palestijnen. “De Israëlische bezettingsautoriteit draagt vanaf vandaag als bezettende macht, voor het oog van de internationale gemeenschap, alle verantwoordelijkheden en verplichtingen voor de gebieden van de bezette staat Palestina, met alle gevolgen en repercussies van dien gebaseerd op internationale wetgeving en internationaal humanitair recht”.

Het akkoord van de nieuwe Israëlische regering bevat de mogelijkheid tot het indienen van een verzoek voor het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder de Arabische Liga en de Europese Unie, zijn tegen de annexatieplannen. Als Israël overgaat tot annexatie, zou het gaan om gebieden die in het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump aan de Joodse staat worden toegewezen.

Abbas hekelt de huidige Amerikaanse administratie dan ook als een “primaire partner van de Israëlische bezettingsregering met al haar agressieve en oneerlijke beslissingen en maatregelen” tegen de Palestijnen. Sinds 2017 boycot de PA de VS nadat Trump de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem had aangekondigd. \

In zijn toespraak dinsdagavond sprak Abbas zijn steun uit voor de tweestatenoplossing. De PA-president stelt als voorwaarde dat deze oplossing wordt onderhandeld op een internationale vredesconferentie. Als Abbas echter de daad bij het woord voegt over het niet langer gebonden zijn aan overeenkomsten, zou dat onderhandelingen bepaald niet makkelijker maken – aangezien tot nu toe de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnen het uitgangspunt hebben gevormd voor pogingen tot verdere voortgang in de vredesonderhandelingen.

Het is dan ook onduidelijk of de uitspraak van Abbas enige praktische betekenis heeft. De PA-president, die inmiddels aan het zestiende jaar van zijn vierjarige termijn is begonnen, heeft de afgelopen maanden regelmatig gezegd de overeenkomsten met Israël op te gaan zeggen. Uit een recente peiling blijkt dan ook dat veel Palestijnen de woorden van de PLO-voorzitter niet geloven.