Peiling: Palestijnen wijzen ‘Deal of the Century’ plan af

Uit een peiling door het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) blijkt 94% van de Palestijnen tegen het Deal of the Century-vredesplan van president Trump te zijn.

Naar aanleiding van de presentatie van het Amerikaanse vredesplan door president Trump, heeft het PCPSR een peiling gehouden onder Palestijnen in zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever. Een overgrote meerderheid van 94% van de ondervraagden geeft aan tegen de Deal of the Century te zijn. Volgens 80% van de gepeilde Palestijnen, brengt het voorstel het Israëlisch-Palestijns conflict terug naar zijn existentiële wortels. Een meerderheid denkt dat het plan bewust zo is opgezet dat de Palestijnen het afwijzen, waarop Israël vervolgens unilateraal de Jordaanvallei en de nederzettingen op de Westoever met steun van de VS zal annexeren.

Meer dan driekwart van de ondervraagden is tegen hervatting van gesprekken met het Witte Huis. Sinds president Trump in 2017 Jeruzalem als hoofdstad van Israël heeft erkend, boycot de PA gesprekken met de VS. Een meerderheid denkt dan ook dat de Deal of the Century gedoemd is te falen. 

De tweestatenoplossing verliest daarbij aan steun onder Palestijnen. Slechts 39% is nog voorstander, twee maanden geleden was dit nog 42%. 61% van de ondervraagden gelooft dat een dergelijke oplossing niet langer levensvatbaar is door de uitbreidingen van Israëlische nederzettingen. De helft van de gepeilde Palestijnen denkt dat “gewapend verzet de meest effectieve manier is om de Israëlische bezetting te beëindigen”.

In reactie op de presentatie van het Amerikaanse vredesplan, heeft president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas gezegd de relaties met zowel Israël als de VS te verbreken. Volgens de peiling van PCPSR steunt 65% van de Palestijnen dit besluit van Abbas. Tegelijkertijd zegt 68% van de ondervraagden niet te geloven dat de PA-president de daad bij het woord zal voegen – dit is immers niet de eerste keer dat hij beweert de betrekkingen op te zeggen. 58% is daarom ook ontevreden met de reactie van de PA tot dusverre op de Deal of the Century.

Een meerderheid van 62% wil dat Abbas aftreedt. Vooral in de Gazastrook ziet men de huidige PA-president, die inmiddels aan het zestiende jaar van zijn vierjarige termijn is begonnen, liever vertrekken. Van de mogelijke opvolgers is Marwan Barghouti de meest populaire kandidaat. Barghouti is in 2004 door een Israëlische rechtbank tot vijfmaal levenslang veroordeeld wegens het beramen van moordaanslagen op burgers en zit nog steeds vast.

Als het tot parlementaire verkiezingen komt, zegt 68% voornemens te zijn te gaan stemmen. Volgens de peiling zou dan van de stemmen 38% naar Fatah, 32% naar Hamas en 12 procent naar andere partijen gaan – met 18% onzeker voor welke partij te kiezen. De Palestijnen zijn echter verdeeld over de verwachting dat verkiezingen ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden.