Borrell: EU zal Israëlische annexatie-initiatieven ‘ontmoedigen’

De EU zal elk mogelijk initiatief van Israël om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, “ontmoedigen”. Dat liet Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell weten na de Raad Buitenlandse Zaken afgelopen vrijdag.

Vooraf aan de video-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van EU-lidstaten, liet Borrell weten dat de annexatieplannen van Israël “bovenaan de agenda” staan. De ministers zijn echter verdeeld: een aantal landen – waaronder Frankrijk en Ierland – is voorstander van dreigen met strafmaatregelen, terwijl andere landen – waaronder Hongarije en Tsjechië – hun bondgenoot Israël niet willen afvallen.

Afgelopen zondag is na drie verkiezingsrondes een nieuwe Israëlische regering beëdigd. Een van de onderdelen van het regeringsakkoord is dat Netanyahu een verzoek in de Knesset kan indienen voor het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Tijdens de coalitieonderhandelingen waarschuwde EU-Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell al dat annexatie een “serieuze schending van internationaal recht” zou betekenen. Elf ambassadeurs in Israël – waaronder de Nederlandse – hebben het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwittigd dat een dergelijke actie “ernstige gevolgen” zal hebben. Enkele dagen voor de Raad Buitenlandse Zaken heeft Borrell een telefoongesprek gevoerd met de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh. De PA-premier riep de EU toen op haar economische gewicht tegen de annexatieplannen van Israël in te zetten.

Na de Raad Buitenlandse Zaken liet Borrell weten dat de Europese Unie er naar uitkijkt om “uitgebreid en constructief” met de nieuwe Israëlische regering samen te werken. De Hoge Vertegenwoordiger herhaalde de steun van de EU voor een tweestatenoplossing, en stelt dat “eenzijdige acties door beide partijen vermeden moeten worden”. 

“We moeten werken aan het ontmoedigen van elk mogelijk initiatief tot annexatie”, aldus Borrell. Volgens de Hoge Vertegenwoordiger moeten hiervoor alle kanalen die de EU en de EU-lidstaten tot hun beschikking hebben, ingezet worden om een brug te slaan naar Israël, de VS, Palestijnen en Arabische partners. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen over dit complexe onderwerp blijven discussiëren, aldus de EU-buitenlandchef, en “zullen niet op de zaken vooruitlopen”.

Tijdens de persconferentie werd aan Borrell gevraagd of de annexatieplannen van Israël voor delen van de Westoever vergelijkbaar zijn met de Russische annexatie van de Krim. De Hoge Vertegenwoordiger antwoordde niet te weten welke zin een dergelijke denkoefening heeft door de twee kwesties te vergelijken en dat deze vergelijking “soms niet veel logica” bevat. De Krim was onderdeel van een soevereine staat die lid is van de Verenigde Naties, aldus Borrell refererend naar Oekraïne. Wel moet internationaal recht overal gerespecteerd worden, zo benadrukt hij.