Palestijnse Autoriteit verwoest eeuwenoud Joods fort

De Palestijnse Autoriteit (PA) maakt gebruik van de coronacrisis om in versneld tempo eeuwenoud Joods cultureel erfgoed verder te verwoesten. Volgens de non-profitorganisatie Regavim heeft de afwezigheid van Israelische inspecteurs ervoor gezorgd dat de PA Tel Aroma, een Joods fort uit het Hasmonese tijdperk, onherstelbaar beschadigd heeft.

Tel Aroma is één van de acht historische forten die door de Hasmonese dynastie (141-37 voor de gebruikelijke jaartelling) werden gebouwd, om de doorgang tussen de landstreek Samaria en de Jordaanvallei te kunnen bewaken. Tegenwoordig bevinden de overblijfselen van het fort zich nabij het Joodse dorp Itamar en verschillende Arabische stadjes.

Bezet
De afgelopen maanden werd de archeologische vindplaats reeds langzaam maar zeker door de Palestijnen bezet. Zo werd er een enorme vlag opgehangen, verlichting geïnstalleerd en verschenen er meerdere Palestijnse tenten rondom Tel Aroma. Dit werd mogelijk doordat de PA het Joodse fort onlangs officieel heeft omgedoopt tot ‘Palestijns erfgoed’.

Deze status geeft de PA naar eigen zeggen het recht om werkzaamheden uit te voeren. Afgelopen zondag werd volgens Regavim duidelijk waar die ‘werkzaamheden’ nog meer uit bestaan: het verwoesten van de overgebleven muren en waterkelders van het fort. Dit zou mogelijk zijn geweest doordat Israelische inspecteurs van de Civiele Administratie op de Westoever afwezig zijn vanwege het coronavirus.

‘Systematische verwoesting’
Volgens Yossi Dagan, hoofd van de regionale raad van Samaria, is er sprake van “systematische verwoesting van Joods cultureel erfgoed in Judea en Samaria” door de Palestijnen. De lokale politicus roept de Israelische regering op om direct actie te ondernemen. “We eisen dat ze onmiddellijk een einde maken aan de nog altijd voortdurende verwoesting van Tel Aroma,” aldus Dagan.

Ook Regavim roept de Israelische regering op om de PA een halt toe te roepen. “Het is onvoorstelbaar dat de Staat Israel, die internationale verdragen heeft getekend voor het beschermen van historische plekken, toestaat dat deze massale vernietiging doorgaat,” aldus de NGO.

Afbeelding: Israelische Oudheden Autoriteit