Palestijns toponderhandelaar Saeb Erekat overleden

Saeb Erekat (1955- 2020)

Palestijns toponderhandelaar Saeb Erekat (1955- 2020) is na een ziekbed van enkele weken in het Israelische Hadassah Ziekenhuis overleden aan COVID-19 op 65-jarige leeftijd.

Erekat stond bekend als lid van de Palestijnse top en kwam met name in het nieuws bij vredesonderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen. Hij kwam ter wereld in 1955 in Abu Dis, woonde zijn hele leven op de Westelijke Jordaanoever, en was actief als professor aan de An-Najah Universiteit in Nablus. In 1995 benoemde Yasser Arafat hem tot hoofdonderhandelaar van de PLO voor de Oslo-akkoorden. Hij was ook een van de weinige Palestijnse functionarissen die nooit in een Israelische cel heeft gezeten voor terreurdaden, of gelinkt werd aan financiële corruptie in de Palestijnse Autoriteit.

Erekat was de toponderhandelaar voor meer dan twintig jaar. Hij was betrokken bij meerdere rondes van onderhandelingen met de Israeli’s. Ook bleef hij ondanks spanningen tussen beide zijden in contact met Israelische en buitenlandse media. Hij was onder andere een van de deelnemers aan een CIDI-bijeenkomst in 2015.

Hoewel hij goede banden had met de Israelische media, was hij zeer kritisch over de Israelische regering. De banden tussen Netanyahu en Trump gaven hem zorgen, en hij zag Trumps ‘Deal of the Century’ als de doodssteek voor de tweestatenoplossing. 

Recentelijk was hij nog zeer kritisch over de Abraham-akkoorden tussen Israel, de VAE en Bahrein. Hij zag het als verraad, maar hij riep Palestijnen wel op om geen symbolen van de VAE en Bahrein publiekelijk te verbranden. Op twitter was hij wel fel, zo sprak hij over de komst van ‘Zionistische Arabieren’, die hun broeders verraden hebben. Hiermee kreeg hij veel kritiek vanuit de Golfstaten.

Erekat hoopte alsnog Mahmoud Abbas eens op te volgens als president van de Palestijnse Autoriteit, maar zijn gezondheid speelde hem parten. Drie jaar terug onderging hij al een longtransplantatie in een ziekenhuis te Washington, D.C. Zijn besmetting met COVID-19 leek eerst mee te vallen maar werd al snel zorgelijk, en hij werd overgebracht naar het Hadassah Ziekenhuis in Ein Kerem. Twee weken terug werd hij in coma gebracht en aan de beademing gelegd, maar het werk van de Israelische artsen heeft niet mogen baten. Op 10 november 2020 overleed Erekat op 65-jarige leeftijd.