Politie start onderzoek na doodschieten ongewapende man in Jeruzalem

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 2 jun 2020 JERUZALEM POLITIE

Zaterdag hebben Israëlische politieagenten een ongewapende autistische man doodgeschoten bij de Leeuwenpoort in Jeruzalem. De politie is een onderzoek gestart naar het doodschieten van de 32-jarige Iyad Halak.

Agenten stellen dat ze zaterdagochtend probeerden Iyad Halak tot stoppen te manen bij de Leeuwenpoort van de Oude Stad van Jeruzalem. De 32-jarige inwoner van Oost-Jeruzalem begreep echter niet wat hem gezegd werd, en rende weg. Hierop zetten agenten de achtervolging in en werd Halak doodgeschoten, naar verluidt nadat hij zich in een vuilnishok had verstopt.

De agenten beweren dat het leek alsof Halak een wapen vasthield. De man, die onderweg was naar een speciaal onderwijsinstituut, was echter ongewapend. Een zorgverlener van Halak heeft aan Israëlische media laten weten dat ze naar de agenten riep dat de man de opdrachten van de politie niet begreep, maar dat haar geroep werd genegeerd. 

De vader van Iyad vermoedt dat zijn zoon een mobiele telefoon in zijn handen had toen hij werd aangesproken bij de Leeuwenpoort. “We vertellen hem elke ochtend zijn telefoon in zijn hand te houden zodat we in contact met hem kunnen zijn, en er zeker van kunnen zijn dat hij veilig is aangekomen bij het onderwijsinstituut”.

Dezelfde dag nog is de politie een onderzoek begonnen naar het doodschieten van de ongewapende Halak. Een commandant zou de onderzoekers verteld hebben dat hij bevel had gegeven te stoppen met schieten, maar dat dit bevel niet werd opgevolgd. De agent die geschoten had ontkent deze gang van zaken. De commandant is onder beperkende voorwaarden vrijgelaten en de agent is onder huisarrest geplaatst. Zaterdagavond werd in Jeruzalem en Tel Aviv gedemonstreerd tegen politiegeweld. 

Plaatsvervangend premier en minister van Defensie Benny Gantz betuigde zondag spijt voor het doodschieten van Iyad Halak. Gantz zegt er zeker van te zijn dat de zaak snel onderzocht zal worden.

Oppositieleider Yair Lapid reageerde op Twitter op het doodschieten van de ongewapende Iyad Halak. “De dood van een jongere met speciale behoeften is hartverscheurend en Israël als geheel buigt zijn hoofd. Dit is niet onze manier.”

Minister van Publieke Veiligheid Amir Ohana liet zondag weten te “delen in de pijn van de familie Halak”. Ohana stelt dat de politie actie zal ondernemen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Volgens de minister is het echter “te vroeg om over de agenten te oordelen totdat het onderzoek is voltooid”.

Knessetlid van de Verenigde Arabische Lijst Ayman Odeh noemde Ohana een “lafaard” in de Knesset. “Als je lef hebt, toon ons de video. In elke andere zaak publiceerde je de beelden binnen een paar uur. Waar is de video van de moord op Iyad Halak?” Nadat Odeh de minister uitschold voor “goedkope opportunistische lafaard, een kip”, werd hij door bewakers uit de zaal van het Israëlische parlement gehaald. Tijdens zijn gedwongen vertrek riep het Knessetlid van de Verenigde Lijst: “Jullie hebben hem vermoord! Jullie zijn criminelen. Jij bent een crimineel. Als je een mens was geweest, had ik je gevraagd hoe je ’s nachts kan slapen. Maar je bent geen mens”.

Zondagavond werd Iyad Halak begraven. Honderden namen deel aan de mars naar de begraafplaats, met Halak gewikkeld in een Palestijnse vlag. Tijdens de mars was ook de antisemitische leus “Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Mohammad, sa yahud” te horen. (“Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert weder”). De leuze verwijst naar de historische massamoord op de Joden in Medina (de Slag bij Khaybar in 628), en is een bekende Arabische pogromkreet.

Fatah, de dominerende factie binnen de Palestijnse Autoriteit, noemt het doodschieten van Iyad Halak een “oorlogsmisdaad”. De Palestijnse Autoriteit heeft het Internationaal Strafhof verzocht een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenis. 

De Palestijnse terreurbeweging Hamas zegt dat de dood van Halak de “revolutie van het volk” zal voeden en dat deze niet zal stoppen “totdat de bezetter alle Palestijnse gebieden heeft verlaten”. Terreurgroep Islamitische Jihad spreekt van “escalerend zionistisch terrorisme dat de vastberadenheid om verzet en jihad voort te zetten alleen maar zal vergroten”.