Rutte roept Israëlische Hooggerechtshof op geen Palestijnen uit huizen te zetten in Sheikh Jarrah

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 17 mei 2021 JERUZALEM RUTTE

In een diplomatieke verklaring meldt de Nederlandse premier Mark Rutte bij Israël erop aan te hebben gedrongen geen Palestijnen uit huizen te zetten in Sheikh Jarrah. Deze zaak ligt momenteel bij het Israëlische Hooggerechtshof.

De Nederlandse minister-president heeft met zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas gebeld. In de gesprekken heeft Rutte “aangedrongen op het zo snel mogelijk beëindigen van de gevechten”, zo valt te lezen in een zondag gepubliceerde diplomatieke verklaring. Hamas, de terreurbeweging die in Gaza de scepter zwaait en in een week tijd meer dan drieduizend raketten op Israël heeft afgevuurd, wordt in het statement niet genoemd.

In de diplomatieke verklaring laat premier Rutte weten te hebben aangedrongen “de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven”. Het gaat hier om een juridische kwestie die momenteel bij het Israëlische Hooggerechtshof ligt.

Al jaren loopt een rechtszaak van Israelische stichting Nahalat Shimon om vier Palestijnse families uit hun huizen te zetten, die voor 1948 in het bezit van Joden in Oost-Jeruzalem waren. Nahalat Shimon voert aan dat de families wonen in huizen die voor 1948 in het bezit waren van Joodse families, die na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 onteigend werden door Jordanië, en dat de enige geldige eigendomsrechten zijn overgedragen aan Nahalat Shimon door nabestaanden van de eigenaren voor 1948. Vorige week zou het Hooggerechtshof een uitspraak doen, maar deze is uitgesteld daar procureur-generaal Avichai Mandelblit zich eerst in de zaak wil verdiepen.

Rutte heeft ook opgeroepen tot “het respecteren van de status quo op de heilige plaatsen en daarbij ook Jordanië te betrekken.” Het beheer van de Tempelberg ligt in handen van de Jordaanse Waqf. De oproep van de Nederlandse premier is opvallend, daar het doet voorkomen dat de huidige status quo mogelijk in het geding zou zijn. Op de Tempelberg vonden vorige week confrontaties plaats tussen Palestijnse relschoppers en de Israëlische politie. Hierbij werd met stenen, vuurwerk en molotov-cocktails gegooid, en werd met vlaggen van Hamas gewapperd.

De situatie in Jeruzalem omtrent Sheikh Jarrah en de Tempelberg werd door Hamas aangegrepen om de huidige geweldsescalatie te starten, met een raketaanval op de stad. 

De diplomatieke verklaring komt enkele dagen nadat Rutte op Twitter zijn steun uitsprak voor Israëls recht op zelfverdediging. In het statement van zondag plaats hij hierbij een kanttekening: “Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht”. Het lijkt erop dat de eerdere steunbetuiging van de premier voor Israëls recht op zelfverdediging niet op ieders instemming binnen de demissionaire coalitie kon rekenen.