Saoedi Arabië voert druk uit op Abbas over vredesbesprekingen

 De Palestijns-Jordaanse miljardair Sahib al-Masri is vorige week korte tijd vastgehouden en ondervraagd in Saudi Arabië op verdenking van corruptie zo meldt Al-Jazeera. Sahib al-Masri is een van de rijkste zakenmannen van Jordanië en de neef van Munib al-Masri, de rijkste man van de Palestijnse gebieden. Al-Masri is een van de prominentste business magnaten. Hij domineert de Palestijnse aandelenbeurs.

Verschillende bronnen melden dat al-Masri werd vastgehouden om druk uit te oefenen op de Jordaanse koning Abdullah de tweede en op Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit in verband met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel door de Amerikaanse president Trump. De deelname van de Palestijnen en Jordanezen aan de bijeenkomst in Istanbul, georganiseerd door de Turkse president Erdogan, was de directe aanleiding. De Saoedi stuurde een zeer laaggeplaatste vertegenwoordiging naar de bijeenkomst.

De bronnen vermelden ook dat Riyad solidariteitsdemonstraties met de Palestijnen en tegen Trump’s verklaring verbood en dat de media orders kreeg om niet “teveel aandacht” te geven aan die verklaring.

Abbas zou afgelopen zaterdag zijn opgedragen om rechtstreeks vanuit Parijs naar Riyad te vliegen. Dit bevel kwam van de Saoedische kroonprins Muhammed bin Salman en emir Mohamed bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens DEBKA-file is Mahmoud Abbas door de twee gepresenteerd met een ultimatum om zich te weerhouden van het publiekelijk aanvallen van Trump’s vredesplannen. Ook werd er druk uitgeoefend om de samenwerking met koning Abdullah van Jordanië en Erdogan te beëindigen op dit thema.

Bronnen rond de familie hebben verklaard dat Al Masri heel goed is behandeld door de Saoedische autoriteiten.

Foto: De Jordaanse koning Abdullah II en de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoed Abbas.

Meer lezen: