Schadeloosstelling kost Egypte zeker één miljard euro

Egypt-ArmyDe compensatie voor de evacuatie van bewoners van Rafah in de noordelijke Sinaï kan volgens president El-Sisi oplopen tot een bedrag van één miljard euro. El-Sisi zei dit maandag, 3 november, tegen het Egyptische persbureau MENA. Verder sprak hij over de situatie in Noord-Sinaï, de verdediging van staatsinstellingen tegen extremisten, dievenbendes en buitenlandse infiltranten die zich in de Sinai ophouden.

Naar aanleiding van de dodelijke aanslag op 24 oktober in het gebied die het leven koste van 31 Egyptische soldaten heeft de Egyptische regering besloten om in totaal 1156 gezinnen uit het gebied, dat zich uitstrekt van Rafah naar Sheikh Zuweid, te evacueren. El-Sisi is erg te spreken over de bereidwilligheid van de bewoners hun huizen te verlaten en noemt dit “patriottistisch”, ook zei hij dat hun “offer niet vergeten” zal worden en dat de evacués voldoende compensatie moeten krijgen. El-Sisi benadrukte tevens dat de economische ontwikkeling van de Sinaï een prioriteit van de overheid is en zal blijven, naast alle inspanningen om de veiligheid vast te stellen.

Om de veiligheid in het gebied te verzekeren is het Egyptische leger is gestart met de aanleg van een bufferzone van 500 meter in de breed en 14 kilometer lang langs de grens met de Gazastrook. De president zei ook dat dit één van de veiligheidsmaatregelen zal zijn om het grensgebied met de Gazastrook te beveiligen.