Synagogeschutter Poway krijgt levenslang

De 22-jarige man die in het Californische Poway in 2019 het vuur opende in een synagoge, met één dode en drie gewonden tot gevolg, is gisteren veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid tot strafvermindering.
Chabad of Poway

De synagoge Chabad of Poway, nabij San Diego (Chabad)

Op 27 april 2019 stormde de toen 19-jarige student verpleegkunde John Earnest de synagoge van Poway in met een semi-automatisch geweer. Er was een gebedsdienst aan de gang voor de laatste dag van Pesach. Hij loste tien schoten voordat zijn geweer vastliep. Daarmee doodde hij de 60-jarige Lori Gilbert Kaye, die volgens getuigen zich voor de rabbijn van de gemeenschap wierp. Rabbijn Yisroel Goldstein verloor een vinger aan de aanval. De Israelische Almog Peretz en zijn achtjarige nichtje Noya Dahan werden eveneens geraakt. Vervolgens vluchtte de terrorist de synagoge uit, belde de politie, en gaf zichzelf zonder weerstand over. “Ik verdedig ons land tegen de Joden, die het blanke volk willen vernietigen,” legde hij uit aan alarmcentrale 911.

De terrorist plaatste voor de aanslag een manifest op een extreemrechts forum, waarin hij de Joden beschuldigde van een “genocide op het blanke ras.” Verder prees hij de aanstichters van de extreemrechtse massamoorden in Pittsburgh en Christchurch als zijn inspiratiebronnen.

“Geen platform voor haat in de rechtszaal”

De schutter verklaarde tijdens de zitting schuldig te zijn. Hij kreeg niet de gelegenheid een verklaring voor te lezen, die hij voorbereid had. “Ik gun hem dit platform niet, om zijn status als beroemdheid verder uit te breiden,” verklaarde de rechter. Als deel van een straftransactie van het OM werd op voorhand besloten niet de doodstraf op te leggen. Omdat de beklaagde tijdens eerdere zittingen meerdere extreemrechtse en andere provocerende handgebaren naar het publiek maakte, werd hij uiteindelijk op zo’n manier vastgeboeid dat hij het publiek niet meer aan kon kijken. Overlevenden van de aanslag werden in gelegenheid gesteld om hem toe te spreken, en hem onder meer een “monster” te noemen. Almog Peretz verklaarde dat de terrorist zijn “lichaam en geest vermoord” had.

De beklaagde werd eveneens veroordeeld voor een brandstichting op een moskee, die hij bekend had in een poging zo notoir mogelijk te worden.

Levenslang plus 137 jaar

“Hoe kon de maatschappij waarin hij opgroeide zo slecht falen als de moordenaar, en waarom werd zijn gedrag in de loop der jaren vele malen goedgepraat? Moge Lori’s nagedachtenis voor altijd een zegen zijn en, meneer Earnest, moge uw leven voor altijd de onverdunde hel op aarde zijn,” sprak Howard Kaye, de echtgenoot van zijn dodelijke slachtoffer hem toe.

Levenslang betekent in het geval van deze terrorist levenslang, zonder mogelijkheid tot strafvermindering. De officiële strafmaat uit het vonnis bedraagt levenslang plus 121 jaar, met een additionele 16 jaar op verzoek van het plaatselijke OM.