SGP, PVV en CU: Golan cruciaal voor Israel

SGP, PVV en CU vinden dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok te kritisch heeft gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Israels soevereiniteit over de Golan te erkennen. De Tweede Kamerfracties hebben Kamervragen ingediend.

Afgelopen maandag erkende de Amerikaanse president Trump de Golan als onderdeel van Israel. Israel veroverde de Golanhoogvlakte op Syrië in de Zesdaagse Oorlog in 1967. In 1981 heeft Israel het gebied geannexeerd vanwege het grote strategische belang voor de verdediging van het noorden van de Joodse staat en de waterbronnen aldaar. Terwijl Israel de Golan beschouwt als volwaardig onderdeel van haar grondgebied, ziet de internationale gemeenschap – op de VS na – het als bezet Syrisch gebied.

Het besluit van Trump kon op veel internationale kritiek rekenen. Zo ook van de EU en EU-lidstaat Nederland, die de Golan als bezet gebied beschouwen. Toen de Amerikaanse president zijn erkenning op Twitter aankondigde, reageerde minister Blok dat op grond van VN-resoluties de Golanhoogten geen onderdeel uitmaken van Israel. “Het helpt niet om uitspraken te doen of acties te ondernemen die een toch al broze situatie nog verder in gevaar brengen”, aldus Blok. 

SGP, CU en PVV vinden dat de minister daarmee te kritisch heeft gereageerd. De Golan is cruciaal voor Israel, aldus de partijen. Vorige week noemde PVV-buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer Raymond de Roon de erkenning door Trump al “fantastisch nieuws.” SGP, CU en PVV “stellen dat de Golan beter af is onder Israëlisch bestuur dan onder “het schrikbewind van de Syrische dictator Assad,”” zo valt te lezen in een statement van de SGP.

Daarnaast wijst SGP-fractieleider Kees van der Staaij erop dat de hoogvlakte “van enorm groot strategisch belang” voor Israel is. “Vanaf de Golan kan bijna heel Noord-Israël onder vuur worden genomen. Door de burgeroorlog is Syrië extreem instabiel. Daar komt bij dat de invloed van Iran in Syrië sterk toeneemt. Iran is de gevaarlijkste macht in de regio, zeker voor de bewoners van Israël. Ik wil wel eens weten onder welke voorwaarden Nederland de stap van Amerika wil volgen,” aldus Van der Staaij.

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV) en Voordewind (ChristenUnie) over erkenning van de Golanhoogten als deel van Israël

 1. Kent u het bericht “Veel kritiek op Trumps erkenning Golanhoogten als deel Israël”?

 2. Op welke resoluties is het Nederlandse standpunt gebaseerd dat de Golanhoogten geen onderdeel uitmaken van Israël? In hoeverre zijn deze resoluties juridisch bindend?

 3. Op welk moment en onder welke voorwaarden is Nederland bereid om, onder meer op basis van het internationaalrechtelijke ‘uti possidetis’-beginsel, over te gaan tot erkenning van de Golanhoogten als niet alleen ‘de facto’maar ook ‘de jure’Israëlisch grondgebied?

 4. Beaamt u dat de inwoners van de Golan veiliger zijn onder Israëlische hoede dan onder het schrikbewind van de Syrische dictator Assad?

 5. Deelt u de mening van de indieners dat de Golanhoogte voor Israël van groot strategisch en veiligheidsbelang is, niet alleen gezien de instabiliteit in Syrië als gevolg van de burgeroorlog, maar ook vanwege de groeiende Iraanse invloeden in Syrië?