Sisi erkent samenwerking met Israel in strijd tegen IS

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 jan 2019 EGYPTE HAMAS IS

In een interview met CBS heeft de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi laten weten dat zijn leger met de IDF samenwerkt in de strijd tegen Islamitische Staat in de Sinaï. Vermoedelijk voert de Israelische luchtmacht naast bombardementen op IS ook aanvallen uit op raketleveringen bestemd voor Hamas in de Gazastrook.

Afgelopen zondag zond CBS in het programma 60 minutes een interview uit met de Egyptische president Sisi. In het vraaggesprek – waarvan de Egyptische regering de zender had verzocht het alsnog niet uit te zenden – liet Sisi weten dat zijn land militair samenwerkt met Israel. 

Vorig jaar ontkende het Egyptische leger nog dat er sprake was van samenwerking tegen IS in de Sinaï. Toen stelde de New York Times dat de Israelische luchtmacht regelmatig bombardementen uitvoert op de jihadisten in de Egyptische woestijn. De Amerikaanse krant benoemde dat de samenwerking gevoelig ligt, en dat deze daarom dan ook zoveel mogelijk geheim gehouden werd. Wellicht is dat ook één van de redenen dat de Egyptische regering tevergeefs aandrong op het niet uitzenden van het interview met Sisi, waarin de president beweerde dat zijn land geen politieke gevangenen vasthoudt.

De Egyptische president bevestigde in het vraaggesprek dat de samenwerking met Israel nog nooit zo hecht is geweest als nu. Sisi liet weten dat de Egyptische luchtmacht soms door het Israelische luchtruim moet vliegen voor missies tegen IS in Egypte, en dat mede daarom coördinatie met Israel van belang is.

Israel heeft ook andere belangen bij de missies boven de Sinaï. Via de Egyptische woestijn smokkelen Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen wapens en ander oorlogsmaterieel naar de Gazastrook, om vanaf daar aanvallen op Israel uit te voeren. De Israelische luchtmacht zou al meerdere keren raketleveringen bestemd voor Gaza in Egypte op de korrel hebben genomen. Volgens Israelische media zouden in totaal niet minder dan 15000 raketten en andere wapens hierdoor Gaza niet hebben bereikt.