Stop-antisemitisme.nl: Europese actie tegen antisemitisme gevraagd

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 3 mei 2019 ANTISEMITISME CIDI EU

De petitie Maak de strijd tegen Antisemitisme speerpunt voor de komende jaren, gericht op de volgende Europese Commissie, is vandaag gelanceerd op www.stop-antisemitisme.nl. Een gezamenlijke, doortastende aanpak is nodig om dit hardnekkige probleem op te lossen. CIDI steunt het initiatief van ChristenUnie en SGP en heeft haar partnerorganisaties gemobiliseerd om hetzelfde te doen in hun landen. De petitie is er ook in het Engels en het Frans via de website www.stop-antisemitisme.eu.  

Het CIDI steunt dit initiatief van harte en roept alle andere partijen op om zich hierbij aan te sluiten bij de petitie.
De partnerorganisaties in Europa doen hetzelfde in hun landen. “Steeds meer Joden in Europa voelen zich steeds minder thuis en overwegen om te emigreren vanwege antisemitisme. Europese landen kunnen en moeten veel meer doen om dit vreselijke kwaad te bestrijden”, zegt Hanna Luden, directeur van het CIDI. 

In de petitie vragen de organisaties om een aantal concrete maatregelen die de Europese Commissie kan nemen tegen antisemitisme zoals veiligheidsmaatregelen en het bestrijden van haatmisdrijven. “De EU houdt zich bezig met allerlei regeltjes en richtlijnen, terwijl het pijnlijke probleem van het toenemende antisemitisme geen serieuze plek heeft op de politieke agenda. Dat moet anders, en daar ga ik me voor in zetten. Dit is een uiterst zorgelijke situatie en een angstige bedreiging voor het Joodse volk. Ik roep daarom alle partijen op om zich uit te spreken voor een Europa dat een veilig thuis is voor Joden. Collega’s, sluit je aan bij deze petitie!”, zegt Bert-Jan Ruisen, de SGP-lijsttrekker voor het Europees Parlement.

“Een Joodse vrouw uit Almere vertelde me pas dat ze haar kettinkje met Davidsster niet meer durfde te dragen, omdat kinderen haar uitscholden. Ze riepen dat het een grote fout was dat niet haar hele familie was uitgemoord in de Tweede Wereldoorlog. Als je dat hoort, dan breekt je hart. Het toenemende antisemitisme schreeuwt om een weerwoord. Laten we ons daarom in heel Europa uitspreken tegen Jodenhaat!”, zegt Kees van der Staaij, partijleider van de SGP.

ChristenUnie partijleider Gert-Jan Segers presenteerde onlangs samen met VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz een initiatiefnota om de strijd tegen antisemitisme hoger op de agenda te krijgen en concrete maatregelen te nemen. “Ik sprak een Joodse jongen die me vertelde dat hij nooit onbevangen de straat op kan met zijn keppeltje op. Hij heeft dagelijks te maken met antisemitisme. Maar het ergste vindt hij als omstanders wegkijken en doen alsof het probleem er niet is. Dat mag nooit gebeuren, niet in Nederland en niet in Europa. Wij mogen nooit zwijgen, Joden horen bij Europa. Daarom moet het een prioriteit zijn van de Europese Commissie om veiligheid te bieden aan de Joodse gemeenschap in Europa”.

Teken de petitie op www.stop-antisemitisme.nl of www.stop-antisemitism.eu