Syrische mortiergranaten treffen Israel

Maandagavond bleek de burgeroorlog in Syrië erg dichtbij voor de inwoners van Kibboets El Rom op de Golanhoogte. Er sloegen door het Syrische leger afgevuurde mortiergranaten in.

Israel heeft naar aanleiding van de neergekomen mortiergranaten een officiële klacht ingediend bij de VN troepen die in dit gebied opereren. Israel heeft de VN troepenmacht gezegd dat grensoverschrijdend ‘vuur’ vanuit Syrië niet zal worden geaccepteerd.

Volgens een woordvoerder van het Israelische leger zijn er geen gewonden gevallen of schade toegebracht aan gebouwen. De woordvoerder van het IDF zei dat het leger ervan uit gaat dat de Syrische mortiergranaten waren gericht op dorpen die dicht langs de Israelische grens liggen en onderdeel zijn van het interne conflict. In dit geval werd het Syrische dorp Jabuta al-Khashab door het Assad getrouwe regeringsleger onder vuur genomen om de opstandige bevolking in het gareel te dwingen.

Het Israelische leger heeft afgelopen week een grote training gehad in de Golanhoogte, waar de paraatheid van de troepen werd getest voor het geval de crisis in Syrië de grens met Israel zou overschrijden. Israel heeft in juli gezegd dat zij een eventuele stroom Syrische vluchtelingen naar de Golan Hoogte niet zal toelaten in Israel.