Tempelberg afgesloten na Palestijnse brandbomaanslag

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 12 mrt 2019 ISRAEL JERUZALEM

Nadat Palestijnse relschoppers vanmiddag een politiepost op de Tempelberg met een molotovcocktail bestookten, heeft de politie de berg voor bezoekers afgesloten.

In de zoektocht naar de daders vonden schermutselingen plaats. De politie sloot de toegang tot de Tempelberg onmiddellijk en verzocht bezoekers het gebied te verlaten. Ook de Damascuspoort tot de Oude Stad werd gesloten terwijl de politie de Tempelberg uit voorzorg op verdere explosieven inspecteerde.

Het is recentelijk vaker onrustig geweest in de buurt van de Tempelberg, die heilig voor zowel Joden als moslims is. De Tempelberg staat onder controle van de Jordaanse islamitische Waqf. Een speciale Israelische politie-eenheid heeft de controle over de toegang tot de berg. Op de berg bevinden zich onder andere de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee.

Vanwege de religieuze significantie van de Tempelberg kunnen incidenten er grote consequenties hebben. Het bezoek van toenmalig Likoed-leider Ariel Sharon aan de berg in 2000 was voor het Palestijns leiderschap de aanleiding tot de Tweede Intifada. En ook recenter heeft Palestijns geweld en daaropvolgend Israelisch politie-optreden tot rellen geleid.

Zoals gewoonlijk sprak de Palestijnse president Abbas zich direct negatief uit over het Israelische politie-optreden op de Tempelberg, dat “escalerend” zou zijn geweest en met “serieuze repercussies” tegemoet getreden zou worden. Een loos dreigement in een rituele dans die al talloze keren heeft plaatsgevonden. Desalniettemin blijft voorzichtigheid geboden, zeker vlak voor de verkiezingen.

Foto: Andrew Shiva / Wikipedia-Wikimedia Commons.