Tempelberg heropend, Waqf protesteert tegen veiligheidsmaatregelen

Nadat Israel zondag moslims weer toegang had gegeven tot de Tempelberg, mogen vanaf vandaag ook niet-moslims de berg op. De voor zowel joden als moslims heilige plek was vrijdag gesloten na een aanslag waar twee politieagenten bij om zijn gekomen. Om de veiligheid te waarborgen hebben de Israelische autoriteiten maatregelen genomen, wat tot protesten bij de waqf heeft geleid.

De Tempelberg, door moslims Haram al Sharif genoemd, werd zondag geopend met extra veiligheidsmaatregelen. Er zijn extra agenten aanwezig en bezoekers moeten door een metaaldetector. Bezoekers van de Westmuur zijn al jaren bekend met dit beleid. De Jordaanse waqf, die de Haram al Sharif beheert, protesteerde echter tegen de beveiligingsacties.

De directeur van de Al Aqsa-moskee op de Tempelberg, sjeik Omar al Kiswani, ziet de veiligheidsmaatregelen als een schending van de status quo. Daarom heeft hij moslims opgeroepen niet naar de Haram al Sharif te komen. In plaats daarvan moeten ze buiten de poorten van de berg bidden, totdat Israel de maatregelen terugdraait.

Toen Israel in 1967 Oost-Jeruzalem op Jordanië veroverde, liet de joodse staat de religieuze soevereiniteit van de berg in handen van de waqf. Sinds de aanslag van afgelopen vrijdag, heeft de Israelische premier meerdere keren toegezegd deze status quo onveranderd te willen laten.

De Israelische minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan stelt dat de veiligheidsmaatregelen dan ook geen schending van de status quo zijn. Ongeacht de afspraken met de waqf, is Israel nog steeds verantwoordelijk voor de veiligheid van de plek, aldus Erdan. 

Ondanks de waqf-boycot en demonstraties tegen de metaaldetectors, waren er gisteren volgens de Israelische politie alsnog honderden bezoekers. Wel leidden de protestacties af en toe tot schermutselingen. Hierbij zouden tien gewonden gevallen zijn en zijn er drie arrestaties verricht.

Arabisch Knessetlid Taleb Abu Arar zei bij de protesten dat het plaatsen van metaaldetectors tot meer bloedvergieten zal leiden. Abu Arar vindt de veiligheidsmaatregelen onacceptabel en een schending van de status quo. Volgens de Arabische politicus maakt Israel misbruik van de situatie om controle over de Tempelberg te krijgen. De beveiligingsmaatregelen voeden volgens Abu Arar alleen maar de vlammen. Israel ziet hij als de enige verantwoordelijke voor de oorzaak van de huidige situatie.

Aangezien door de protesten vandaag geen personeel van de waqf op de Tempelberg te vinden is, konden voor het eerst in jaren niet-moslims zonder begeleiding de berg op. Normaal gesproken mogen joden en andere niet-moslims alleen de Tempelberg op onder toeziend oog van leden van de waqf. Zij zien er onder andere op toe dat er door joden niet gebeden wordt op de plek waar vroeger de joodse tempel heeft gestaan.

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.