Trump: Tijd voor de VS om Israels soevereiniteit over de Golan te erkennen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 mrt 2019 GOLAN TRUMP VS

Het is tijd voor de Verenigde Staten om Israels soevereiniteit over de Golan te erkennen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump gisteren in een bericht op Twitter. De formalisering van de erkenning zal naar verwachting volgende week plaatsvinden.

“Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om de soevereiniteit van Israel over de Golanhoogten volledig te erkennen, wat van cruciaal strategisch en veiligheidsbelang is voor de staat Israel en de regionale stabiliteit,” aldus Trump op Twitter. Er gingen al enkele weken geruchten rond dat de VS mogelijk de Golan als Israelisch zouden erkennen.

In 1967 werd de Golan van Syrië veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog. Voor die tijd gebruikte het Syrische leger de strategisch gelegen hoogvlakte om boeren in de lager gelegen Hula vallei in Israel te beschieten. In 1981 ging Israel over tot annexatie van het veroverde gebied, een besluit dat niet door de internationale gemeenschap wordt erkend. 

Na Trumps bekendmaking op Twitter, bedankte de Israelische premier Benjamin Netanyahu telefonisch de Amerikaanse president. Volgens Netanyahu heeft Trump “geschiedenis geschreven.” “In een tijd dat Iran probeert Syrië als platform te gebruiken om Israel te vernietigen, erkent Trump dapper Israels soevereiniteit over de Golanhoogten,” aldus de Israelische premier op Twitter. Hij gebruikte vergelijkbare woorden tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die op werkbezoek in de Joodse staat was.

Vorige week bleek al dat de Amerikanen de Golan niet meer “door Israel bezet” noemen. In een jaarlijks rapport van het Amerikaanse State Department wordt in plaats daarvan gesproken van “door Israel gecontroleerd.” Toen werd echter nog ontkend dat de aangepaste bewoording een koerswijziging van de VS zou inhouden.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken hekelt in een statement de “blinde vooringenomenheid van de VS” ten aanzien van Israel. De “realiteit dat de Golan Syrisch Arabisch was en blijft, verandert niet.” Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft Trumps besluit over de Golan de regio “op de rand van een nieuwe crisis” gebracht. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het aanpassen van de status van de Golan door de VS een “directe schending van besluiten door de VN.”

Niet geheel toevallig valt de bekendmaking van de erkenning enkele weken voor de Israelische verkiezingen. Likoed-voorman Netanyahu ligt volgens de peilingen in een nek-aan-nekrace met het nieuwe Blauw-Wit van Gantz en Lapid. Met de Golan-erkenning kan Netanyahu zichzelf als een staatsman presenteren die de positie van Israel op het internationale toneel weet te versterken. Volgende week brengt de Israelische premier een bezoek aan het Witte Huis, en hij heeft laten weten er naar uit te kijken de relaties met de VS “nog sterker” te maken.