Turkse hulpgoederen arriveren in Gaza

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 5 jul 2016 GAZA HAMAS TERRORISME TURKIJE

De eerste lading Turkse hulpgoederen is maandag via Israel aangekomen in de Gazastrook. Zondag meerde een Turks schip aan in de Israelische haven van Ashdod met ongeveer 11.000 ton hulpgoederen waaronder kleding, speelgoed en geneesmiddelen. In Ashdod werd de lading gecontroleerd op wapens en dergelijke, voor hij doorging naar de Gazastrook. De levering van de goederen is onderdeel van het verzoeningsakkoord tussen Israel en Turkije dat een week geleden werd gesloten. (Lees ook: Normalisatie diplomatieke banden Israel Turkije biedt economische kansen, bijdrage uit de IsraelNieuwsbrief, nummer 4, juli 2016)

Onder toezicht van de Turkse Rode Halve Maan passeerden de eerste van ongeveer 500 vrachtwagens met hulpgoederen de grensovergang van Kerem Shalom naar de Gazastrook, waar de terroristische Hamas sinds 2006 de scepter zwaait. Kerem Kinik, hoofd van de Turkse Rode Halve Maan, reisde naar Gaza om daar toezicht te houden op de verdeling van de hulpgoederen. Dankzij het verzoeningsakkoord met Israel zal Turkije, na dit eerste hulpschip, “voortdurende, regelmatige humanitaire hulp” bieden aan de kustenclave, aldus Kinik.

De coördinator van de Israelische regering in de Palestijnse Gebieden (COGAT), die verantwoordelijk is voor de goederenstroom door de grensovergang met Gaza, verklaarde dat er vorige week al meer dan 1.366 vrachtwagens met 32.740 ton aan goederen toegelaten waren tot de Gazastrook. Zij vervoerden medische benodigdheden, elektronische apparatuur, consumptiegoederen en bouwmateriaal.

Lees het weekrapport van COGAT (29 juni-5 juli 2016)