Tweede Kamerlid Wybren van Haga retweet notoir antisemitisch account

Eenmansfractie Wybren van Haga heeft afgelopen week een tweet van een notoir antisemitisch account gedeeld. Het onafhankelijke Kamerlid deelde een tweet waarin wordt beweerd dat de PCR-test voor het coronavirus niet werkt. Datzelfde account verspreidt echter aan de lopende band extreemrechtse en antisemitische content, en ontkent de Holocaust. Het desbetreffende account komt meerdere keren voor in het recent verschenen CIDI-onderzoek naar antisemitisme op Twitter.

Update: na contact met CIDI heeft Kamerlid Wybren van Haga laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van de antisemitische achtergrond van het door hem gedeelde account op Twitter. Met de kennis van nu heeft Van Haga de retweet verwijderd. CIDI heeft er begrip voor dat Van Haga niet op de hoogte was van de antisemitische content op het account en waardeert het dat hij krachtig afstand  neemt. De eenmansfractie geeft aan niet alle twitter-accounts te kunnen onderzoeken, iets waar CIDI hem graag van dienst bij is. CIDI betreurt het dat het zo is gelopen en is blij dat het misverstand uit de lucht is en ziet uit naar de voortzetting van samenwerking om antisemitisme in Nederland te bestrijden.

Van Haga werd op 24 september door de VVD geroyeerd. Hij weigerde zijn zetel in de Tweede Kamer echter op te geven en ging verder als eenmansfractie Van Haga. Het Kamerlid is inmiddels lid van FVD maar is in de Tweede Kamer onafhankelijk gebleven.

Het door Van Haga gedeelde account promoot tevens de complottheorieën dat Joden onder meer achter de COVID 19-pandemie en massa-immigratie zitten. Na oproepen van CIDI en verschillende twitteraars, heeft Van Haga de retweet ongedaan gemaakt.

De kwestie onderstreept tevens de problematische lakse houding van Twitter ten aanzien van haatspraak. Tweets die in strijd zijn met de huisregels van het sociale mediaplatform kunnen worden gerapporteerd, maar het platform doet er vaak weken over alvorens over te gaan tot het controleren van de gerapporteerde content, als het dit überhaupt al doet.

Het is tijd dat sociale mediabedrijven verantwoordelijk gehouden gaan worden voor de content op hun platforms. In Duitsland en Frankrijk is reeds sprake van wetgeving die de mogelijkheid geeft tot het uitdelen van boetes aan sociale mediasites wanneer zij content die in strijd met de wet is te lang online laten staan.

In de Tweede Kamer deden Gert-Jan Segers (CU) en Chris van Dam (CDA) eerder het verzoek om de mogelijkheden te onderzoeken voor een dergelijk boetemodel in Nederland in Nederland. Het kabinet had hier in eerste instantie echter geen oren naar en vond dat dit initiatief vanuit de EU moest komen. Inmiddels heeft minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus laten weten toch te gaan kijken naar de mogelijkheden om sociale mediaplatforms verantwoordelijk te houden voor hun lakse houding.