Universiteit Leiden stelt grens bij ‘Apartheidweek’

De Universiteit Leiden ziet geen heil in de ‘Israeli Apartheidweek‘. De universiteit trekt de onafhankelijkheid van de sprekers en moderators openlijk in twijfel en wil daarom geen gastheer zijn voor dit on-academische evenement. CIDI juicht de beslissing van de Raad van Bestuur toe en hoopt dat men op andere universiteiten net zo kritisch staat tegenover dit soort eenzijdige activisme. CIDI ziet in de berichten dat de Universiteit Leiden gekozen heeft voor inclusiviteit in plaats van uitsluiting, als een positieve ontwikkeling. Te lang is de academie misbruikt voor eenzijdige propaganda-panels.

De Universiteit van Leiden

Al geruime tijd worden pro-Palestijnse evenementen op universiteiten verkocht als ‘academisch‘, terwijl zij eerder een toonbeeld zijn van eenzijdigheid en dogmatisch denken. De politieke stelling dat Israel een ‘apartheidsstaat’ zou zijn, wordt niet bediscusieerd, maar als ‘waarheid’ aangenomen. Deze valse voorstelling van zaken vormt het vertrekpunt, in plaats van een stelling die bevochten kan worden. Tijdens eerdere academische samenkomsten werden slogans als ‘Israel terugveroveren’ gescandeerd, waardoor de anti-Israel stemming daar onmogelijk een veilige situatie creëren voor Joodse studenten en academici. Bij deze evenementen werden Israeli’s zelfs neergezet als ‘niet-inheems’ en “gehersenspoeld om Palestijnen te haten”. Opvallend is ook dat een kritisch tegengeluid simpelweg ontbrak, en een enkele kritische noot vanuit het publiek niet serieus wordt genomen. Berichten over dit soort evenementen leidde zelfs tot Kamervragen en gesprekken tussen Joodse studenten en de universiteiten.

Enkele studenten en docenten willen in het kader van ‘Israel Apartheid Week’ enkele evenementen organiseren bij de Universiteit Leiden en het aan de Erasmus Universiteit verbonden International Institute of Social Studies (ISS). Enkelen van hen waren eerder betrokken bij een petitie die opriep tot een academische boycot van Israel. Afgelopen donderdag besloot de Universiteit Leiden een van de evenementen, een paneldiscussie, af te gelasten. Dit evenement werd georganiseerd door Students for Palestine, en zat vol pro-Palestijnse sprekers. Ook een ander zaaltje bleek geen oplossing, de universiteit wil dit panel geen podium bieden omdat het niet past bij de huisregels van de universiteit. en dat de moderator, Dina Zbeidy, niet voldoende onafhankelijk en neutraal is. Zbeidy is tevens degene die na een paneldiscussie bij het Amsterdamse ACMES tegen een Joodse studente beweerde dat Israeli’s gehersenspoeld zijn om Palestijnen te haten. Daarnaast wil de universiteit de veiligheid van alle aanwezigen garanderen, iets wat zij niet kan garanderen. Een vervangend evenement aan het ISS werd later ook geannuleerd, desondanks wisten de activisten alsnog een locatie in Den Haag te vinden.

Het besluit van de universiteit leidde tot woedende reacties vanuit het pro-Palestijnse kamp, die op sociale media tekeer gingen en zelfs met een petitie begonnen. Ook gaan de pro-Palestijnse studenten demonstreren tegen het besluit van de Universiteit Leiden. Uiteindelijk kwam zelfs de Palestijnse vertegenwoordiging in Nederland met een brandbrief gericht aan de universiteit, waarin zij preekt over ‘cancellen’ en ‘serieuze gevolgen’.

 

Meer weten over BDS? Luister naar Mizrach, de podcast van CIDI.