Videoboodschap Merkel op online congres over antisemitisme

Bondskanselier Angela Merkel ziet het als een “deel van het nationale ethos” van Duitsland om “iedere vorm van antisemitisme vastberaden tegen te gaan.” Dat zei ze in haar videoboodschap voor het congres van het American Jewish Committee (AJC), dat tot 18 juni in virtueel formaat plaatsvindt.

Het congres zou aanvankelijk in Berlijn plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus ging dit niet door. Merkel zei te zijn “geraakt” door de keuze om het congres in de Duitse hoofdstad te organiseren, 75 jaar na “het verbrokkelen van alle beschaafdheid: de Sjoa.”

“Ons staatswezen en vredig samenleven bouwen voort op basiswaarden. Met Antisemitisme, racisme, haat en hetze, zij het op sociale media of op straat, zijn deze niet verenigbaar”, beklemtoonde ze. Van de Europese landen heeft Duitsland het meest verregaande beleid om haatspraak op sociale media in te perken.

Steun tweestatenoplossing 

De kanselier sprak ook over Duitslands betrekkingen tot de Joodse staat. “Tot onze verantwoordelijkheden hoort het ook om op te komen voor de veiligheid van Israel. Dit is niet onderhandelbaar”. “Duurzame vrede in het Midden-Oosten kan alleen door wederzijds begrip tussen volkeren tot stand komen, en een tweestatenoplossing op basis van onderhandelingen”, aldus Merkel, die sprak tegen de achtergrond van plannen van de Israelische regering om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Afgelopen week was de Duitse minister van Buitenlandse Zaken op bezoek in Israel om over onder andere tegen de Israelische annexatieplannen te waarschuwen.

Het Global Forum van het AJC heeft als doel om ontwikkelingen rondom antisemitisme en betrekkingen van Israel te bespreken. Onder de andere sprekers zijn Amerikaans minister van buitenlandse zaken Pompeo, de Israelische minister van defensie Benny Gantz en Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa van de Muslim World League. De premiers van Albanië en Griekenland spreken over de bijzondere relatie tussen hun landen en Israel.