Volgende lading Turkse hulpgoederen in september naar Gaza

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 12 aug 2016 GAZA PA TERRORISME TURKIJE

Turks hulpschip in haven Mersin AshdodTurkije heeft plannen om in september nieuwe humanitaire hulp aan Gaza te leveren. De Turkse premier Binali Yıldırım verklaarde dat Turkije de steun aan het Palestijnse volk in de toekomst zal opvoeren. De humanitaire hulp van Turkije is onderdeel van de normalisatie van de politieke banden tussen Israel en Turkije. (Lees ook: Turkse hulpgoederen arriveren in Gaza).

De Turkse premier Yıldırım sprak gisteren met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki in het Çankaya Presidentiële Huis in Ankara. Yildrim zei dat de nieuwe levering van humanitaire hulp rond de Eid al-Adha feestdag zal aankomen in Israel. De Eid al-Adha feestdag is een belangrijke Islamitische [en Druzische] feestdag ter ere van de bereidheid van Ibrahim (Abraham) om zijn zoon op te offeren als een daad van onderwerping aan God. De engel Jibrā’īl (Gabriël) komt tussenbeide en deelt hem mee dat zijn offer door God al is aanvaard. Dit jaar zal het feest op 10 en 11 september plaatsvinden.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Maliki zei dat ‘Palestina’ achter de Turkse regering staat en bedankte Ankara voor de humanitaire hulp aan Gaza. Turkije was erg te spreken over de steunbetuiging van de Palestijnse Autoriteit voor haar stellingname tegen de Fethullahistische Terreur Organisatie (FETÖ). Volgens Turkije zit deze groepering achter de mislukte staatsgreep van 15 juli. Ruim 240 mensen werden die dag gedood, er vielen bijna 2.200 gewonden en 18.000 mensen zijn inmiddels aangeklaagd voor hun aandeel in de couppoging.

Foto: Het eerste Turkse hulpschip in de haven van Mersin voor de tocht naar de Israelische haven Ashdod, bron: Daily Sabah