VS boycot anti-Israel vergadering

Afgelopen maandag boycotten de Verenigde Staten een anti-Israel vergadering van de Mensenrechtenraad van de VN (UNHRC). Israel is een vast punt op de agenda van de UNHRC, ook wel bekend als agendapunt zeven. Geen enkel ander land in de wereld is een vast punt op de agenda. De mensenrechtensituaties in andere landen in de wereld worden in een andere vergadering besproken.

Bij wijze van boycot protesteerde de Amerikaanse delegatie tegen het bestaan van agendapunt zeven. De Trump-administratie heeft dan ook laten weten haar deelname aan de raad te heroverwegen tenzij er veranderingen plaatsvinden. Zij beschouwt het vaste punt op de agenda als “één van de grootste bedreigingen van de geloofwaardigheid van de mensenrechtenraad”.

Dit is overigens niet de eerste keer dat de VS protesteren tegen de vooringenomenheid tegen Israel van de VN. Ten tijde van het presidentschap van George W. Bush was de Amerikaanse delegatie ook afwezig bij de debatten. Onder het presidentschap van Barack Obama waren de Amerikanen wel aanwezig in de raad, maar stemden ze wel tegen alle anti-Israel moties. Toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bekritiseerde “de structurele partijdigheid tegen Israel”. De kritiek bracht echter niet de gehoopte veranderingen en tijdens de laatste twee jaren van het presidentschap van Obama waren de Amerikanen weer steevast afwezig.

Het ziet er dus nu naar uit dat deze afwezigheid wordt voortgezet onder Trump. Sinds resolutie 2334 door de VN veiligheidsraad is aangenomen, trachten Republikeinen flink te bezuinigen op de VN. De VS is de grootste donor van de VN en hun financiële terugtrekking zou een behoorlijke aderlating voor het internationale orgaan zijn. 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, Haaretz, Arutz Sheva, U.S. Department of State.