VS: VN-mensenrechtenraad moet stoppen met negatieve obsessie Israel

De regering van de VS is de negatieve obsessie van de VN-mensenrechtenraad met Israel zat. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley suggereerde vandaag zelfs dat de VS uit de raad zou kunnen stappen.

“It is essential that this council addresses its chronic anti-Israel bias if it is to have any credibility,”

Aldus Haley in haar toespraak bij de opening van de VN-vergadering in Genève. Ze vindt het hoog tijd dat de mensenrechtenraad ook aandacht geeft aan andere landen, en niet alleen aan Israel. Als voorbeelden noemde de Amerikaanse ambassadeur onder andere Syrië, Congo, Eritrea en Venezuela.

Haley vindt het “moeilijk om te accepteren” dat ondanks de mensenrechtensituatie in Venezuela een resolutie niet eens overwogen wordt, terwijl in maart alleen al vijf resoluties tegen Israel zijn aangenomen. Deze obsessie moet stoppen, anders heeft de mensenrechtenraad volgens haar geen geloofwaardigheid.

Momenteel is de VS haar deelname aan de VN-mensenrechtenraad aan het herzien, aldus Haley. Eerder zei de ambassadeur bij AIPAC dat de dagen van het zwartmaken van Israel bij de VN voorbij zijn. Daarbij noemde Haley zichzelf “a new sheriff in town”.

De Amerikaanse VN-ambassadeur hield haar toespraak een dag voordat ze naar Israel vertrekt. Ontmoetingen met zowel Israelische als Palestijnse leiders staan op de planning.

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Haaretz, JTA, The Independent.