Water- en elektriciteitsovereenkomsten tussen Israel en de PA

Vandaag hebben Israel en de Palestijnse Autoriteit onder toeziend oog van onderhandelaar Jason Greenblatt een ambitieuze overeenkomst over water gesloten. Eerder deze week werd al een elektriciteitsovereenkomst voor de Palestijnse stad Jenin bereikt.

Er gaat een pijpleiding tussen de Rode en de Dode zee aangelegd worden. Het uit de Rode Zee opgepompte zeewater wordt gefilterd waardoor het drinkbaar wordt. Dankzij dit project zal er miljoenen kubieke meters water per jaar aan de Palestijnen geleverd kunnen worden. Bovendien zal de waterbuis de Dode Zee aanvullen, waarvan het waterpeil de laatste jaren drastisch is gekrompen. Naast het vervoeren en filteren van water zal de ambitieuze onderneming ook groene energie opwekken. Het project is een veelbelovende samenwerking tussen Israel, de PA en Jordanië.

Het plan werd vandaag door de Israelische minister van Regionale Samenwerking Tzachi Hanegbi en hoofd van de Palestijnse Waterautoriteit Mazen Ghuneim tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Volgens Hanegbi gaat het om het “grootste en meest ambitieuze” project ooit in het gebied. Ook Ghuneim zei blij te zijn met de overeenkomst. “Dit zal zeker het lijden van de Palestijnen verlichten, met name in de hete zomermaanden”, aldus het hoofd van de Palestijnse Waterautoriteit.

Ook aanwezig was de Amerikaanse gezant Jason Greenblatt, die tussen de partijen bemiddeld heeft. Tijdens de persconferentie zei de onderhandelaar dat de Amerikaanse president Donald Trump hem een een duidelijke opdracht heeft gegeven: werk naar een duurzame vredesovereenkomst tussen Israel en de Palestijnen toe. Greenblatt zei dat er maandenlang discreet aan de waterdeal gewerkt is. Volgens hem is het beter om over individuele zaken te praten, dan over de geschiedenis of emoties tijdens vredesgesprekken. Wat de partijen gemeenschappelijk hebben is groter dan wat hen verdeelt, aldus de Amerikaanse onderhandelaar. Als ander succesvol voorbeeld noemde de gezant de elektriciteitsovereenkomst die afgelopen maandag gesloten is.

Maandag werd tijdens een ceremonie een elektrisch onderstation voor de Palestijnse stad Jenin aan de PA overhandigd. Dankzij het aansluitingspunt krijgen de Palestijnen meer controle over de elektriciteitstoevoer. De door Israel gebouwde installatie is in volledig beheer van de PA en er staan ook nog een aantal onderstations voor andere Palestijnse steden in de planning. De Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever zijn nog grotendeels afhankelijk van Israelische stroom, maar het openen van het aansluitingspunt wordt als een eerste stap gezien in het creëren van energie-onafhankelijkheid voor de Palestijnen.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah noemde het openen van het onderstation een “cruciale stap in het voorzien van de behoeftes van Palestijnse burgers”. De premier gaf aan dankbaar te zijn voor de internationale donors die het project gesubsidieerd hebben en bedankte Israel waarmee op dit gebied een goede samenwerking van de grond is gekomen. De Israelische minister van Energie Yuval Steinitz ziet de elektriciteitsinstallatie als voorbeeld dat als Israeli’s en Palestijnen samenwerken, vooruitgang mogelijk is. 

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, Haaretz, The Times of Israel.