Aanbevelingen ECRI tegen antisemitisme

IN ANTISEMITISME / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 15 sep 2021 ANTISEMITISME EU

De European Commission against Racism and Intolerance (ECRI), het antiracisme-orgaan van de Raad van Europa, heeft een nieuwe serie aanbevelingen gepubliceerd aan lidstaten om antisemitisme te bestrijden. ECRI erkent dat antisemitisme toeneemt in heel Europa bij ‘elke opleving van geweld in het Midden-Oosten’, en doet een serie van 52 aanbevelingen aan lidstaten om antisemitisme grondig aan te pakken, en Joodse gemeenschappen ertegen te beschermen.

aanbevelingen europese commissie antisemitisme

“Antisemitische aanvallen – onder meer op scholen, vandalisme van synagogen en de verspreiding van antisemitische haat online – nemen toe. Dit is een gevaarlijke trend en de Europese regeringen moeten hun krachten bundelen om dit extremisme in al zijn vormen tegen te gaan,” verklaarde secretaris-generaal Marija Pejčinović Burić van de Raad van Europa, voorafgaand aan de publicatie.

De aanbevelingen van ECRI gaan over

  • beleid en samenwerking tussen instanties tegen antisemisme
  • preventie van antisemitisme, onder meer door onderwijs
  • het beschermen van Joden, Joodse gemeenschappen en instellingen
  • vervolging en handhaving door politie en justitie

Verder benadrukt ECRI dat lidstaten kritisch moeten kijken naar antisemitisme dat verpakt wordt als antizionisme, en onderstreept het document het belang van de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme en het praktisch toepassen ervan. Ook het eerbiedig herdenken van de Holocaust, en het tegengaan van Holocaustontkenning en verdraaiing van de geschiedenis er omheen krijgen aandacht in het rapport.

Net als CIDI roept ECRI op om online antisemitisme net als offline antisemitisme serieus te nemen en bestraffen: ‘Internetproviders moeten antisemitische haatspraak tijdig en consequent verwijderen.’

Met dit rapport worden verschillende best practices op het gebied van antisemitismebestrijding per vakgebied overzichtelijk op een rijtje gezet, van het geven van goed onderwijs over de Joodse cultuur en de Holocaust tot het aanstellen van nationale coördinatoren antisemisme. Deve aanbevelingen zijn gedaan in overleg met academici, antidiscriminatievoorzieningen en Joodse instellingen en kan ook CIDI onderschrijven. ECRI brengt al sinds 2004 aanbevelingen uit voor het bestrijden van antisemitisme in Europa.