Al-Jazeera journalist doodgeschoten nabij Jenin

IN ISRAEL / Door: JOS HUMMELEN / 11 mei 2022 JOURNALISTIEK

Een journalist is vanmorgen omgekomen bij vuurgevechten tussen het Israelische leger en Palestijnse milities nabij Jenin. Het gaat om Shirin Abu Akleh van de Qatarese omroep Al Jazeera. Israel stelt voor met de Palestijnse autoriteiten een gezamenlijk onderzoek uit te voeren naar de toedracht. De Palestijnse autoriteiten wijzen dit voorstel van de hand en hebben hun conclusie al getrokken: het zou om Israelisch vuur gaan.

Al-Jazeera senior reporter Shireen Abu Akleh

Abu Akleh deed verslag van een inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jenin. Bij een confrontatie tussen het Israelische leger en gewapende Palestijnse strijders kreeg ze een kogel door het hoofd, aldus de Palestijnse autoriteiten. Twee andere journalisten zouden gewond zijn geraakt. Het gaat om een producer van Al Jazeera en een journalist van een Palestijnse krant.

Op beelden is te zien dat Palestijnse milities ongericht schieten en roepen dat zij een soldaat hebben geraakt. Er is echter geen IDF-soldaat gewond geraakt tijdens deze schermutselingen.

Israelische reactie
De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Jaïr Lapid, stelt een gezamenlijk pathologisch onderzoek voor. Daarnaast onderstreepte hij hoe belangrijk het is dat journalisten zonder gevaar voor eigen leven hun werk kunnen doen. Abu Akleh is tevens Amerikaans staatsburger. De Amerikanen willen ook een onderzoek naar de toedracht. Het voorstel van Lapid werd afgewezen en tevens onmogelijk gemaakt doordat Abu Akleh’s lichaam vrijwel direct in een Palestijnse vlag werd gewikkeld. Ze wordt morgen begraven.

De Israelische premier Naftali Bennett hechte er tevens aan te benoemen wat de context was van dit vuurgevecht, dat leidde tot de tragische dood van een journalist. Hij stelde dat de Israelische aanwezigheid in dat gebied een direct gevolg is van de vele terroristische aanvallen op Israelisch grondgebied. Jenin geldt als een broeinest voor terrorisme. Het Israelische leger stuit hier veelvuldig op gewapende Palestijnse terroristische groepen. 

Al-Jazeera’s gekleurde journalistiek
Opvallend genoeg claimde Al-Jazeera al gauw dat het ging om Israelisch vuur. Deze media stellen dat er geen gewapende Palestijnen in de buurt waren. Meerdere videobeelden weerspreken dit echter. Al Jazeera roept de internationale gemeenschap op Israel verantwoordelijk te houden voor Abu Aklehs dood. Een verklaring stelt: “Bij een flagrante moord, in strijd met internationale wetten en normen, hebben de Israelische bezettingstroepen in koelen bloede de correspondent van Al Jazeera in Palestina vermoord.” De Palestijnse autoriteiten spreken zelfs van een “executie”. De Palestijnse president Abbas zegt tevens de Israelische troepen “volledig verantwoordelijk te houden”.

Al Jazeera is een Arabische nieuwszender dat opgebouwd is met staatssteun van Qatar. Al Jezeera heeft een duidelijke politieke kleur en een zeer slechte reputatie, ook in de Arabische wereld. In het verleden werd met berichten de Holocaust in twijfel getrokken en deelde het netwerk antisemitische cartoons. Ook is het netwerk ervan beschuldigd terroristische ideologieën te verspreiden.