Amerikaans standpunt Westmuur onduidelijk

Er is momenteel veel commotie over wat het standpunt van de Trump-administratie is betreffende de Westmuur in Jeruzalem. Meerdere ambtenaren hebben uiteenlopende uitspraken gedaan naar aanleiding van Trumps geplande bezoek aan de Muur. De officiële Amerikaanse positie ten aanzien van de joodse heilige plek is hiermee onduidelijk.

De Westmuur is het enige tastbare overblijfsel van de voor joden heilige Tweede Tempel in de heilige stad Jeruzalem. Tot 1967 was de Oude stad van Jeruzalem bezet door Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde Israël Oost-Jeruzalem en kwam de Oude Stad, inclusief de Westmuur, in handen van de Joodse staat.

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan tijdens zijn bezoek aan Israel ook een bezoek aan de Westmuur te brengen. Naar aanleiding hiervan werd aan een Amerikaanse ambtenaar gevraagd of Trump tijdens deze gelegenheid door de Israelische premier Benjamin Netanyahu vergezeld zou worden. De beambte vond de suggestie vreemd: het zou gaan om een privéaangelegenheid en de Westmuur is bovendien volgens hem niet van Israel. Netanyahu heeft er daarom volgens de bureaucraat niks te zoeken.

Veiligheidsadviseur Herbert McMaster weigerde een uitspraak te doen over de hoe de Amerikanen de Westmuur beschouwen. Tijdens een persconferentie werd hij twee keer over de kwestie bevraagd. McMaster had de persconferentie georganiseerd vanwege het vermeende lekken van topgeheime informatie over ISIS aan Rusland door president Trump. Deze topgeheime informatie zou door Israel vergaard zijn. De Russische president Poetin ontkent overigens dit soort inlichtingen ontvangen te hebben.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer wilde geen uitspraak doen over de kwestie. Het enige wat hij wist te melden is dat de Westmuur in Jeruzalem is, een gegeven dat nog nooit door iemand in twijfel is getrokken. De status van de plek zal volgens hem door president Trump tijdens zijn buitenlandse reis besproken worden.

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur naar Israel David Friedman is deze week eindelijk begonnen met het bekleden van zijn ambt. Het eerste wat hij deed nadat hij maandag in Israel aankwam, was het bezoeken van de Westmuur in Jeruzalem. De volgende dag bedankte Netanyahu hem tijdens een bijeenkomst voor deze ‘krachtige daad van solidariteit’. Eerder die dag had Friedman een ontmoeting met de Israelische president Reuven Rivlin. Rivlin maakte van de gelegenheid gebruik om de VS op te roepen Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. 

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley is de Westmuur gewoon van Israel. Ze zegt te geloven dat dit altijd zo geweest is. Haley wist echter niet zeker of dit ook het officiële beleid van de Trump-administratie is. Dat zei ze in een interview met het Christian Broadcasting Network. 

 

Foto: De Westmuur in Jeruzalem. Bron: Israeltourism / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Christian Broadcasting Network, Ynet, The Times of Israel.