Anti-Israel demonstranten zwaaien met Hezbollah-vlag in Den Haag

Bij een anti-Israel demonstratie in het centrum van Den Haag werd afgelopen zaterdagmiddag de vlag van terreurgroep Hezbollah getoond. Dat blijkt uit foto’s op de Facebookpagina van de sjiitische stichting Maukeb Shabbab Al Abbas, een van de deelnemende organisaties.

Hezbollah is een door Iran gesteunde terreurorganisatie uit Libanon, verantwoordelijk voor vele aanslagen wereldwijd. Ook vecht de groep mee in het bloedige conflict in Syrië, aan de zijde van president Assad. Nederland beschouwt heel Hezbollah, dat zowel op politiek als militair vlak actief is, als een terreurorganisatie.

De demonstratie in de hofstad werd georganiseerd ter gelegenheid van ‘Quds Dag’. De Iraanse Ayatollah Ruhollah Khomeini riep in 1979 de laatste vrijdag van de Ramadanmaand uit tot Quds Dag, een internationale dag gewijd aan de gewapende strijd tegen Israels bestaansrecht en de ‘bevrijding’ van Jeruzalem.

In Iran werd Quds Dag dit jaar onder andere gevierd door Israelische en Amerikaanse vlaggen in brand te zetten, opgehangen poppen van president Donald Trump te verbranden en “Dood aan Israël en Amerika” te scanderen. President Rouhani benadrukte opnieuw dat “Israël zich nooit veilig mag voelen”.

De laatste jaren worden ook in verschillende Europese landen evenementen georganiseerd ter ere van Quds Dag. Zo liepen afgelopen zondag circa 200 mensen mee in een mars door de straten van Londen. Ook bij deze mars waren meerdere Hezbollah-vlaggen te zien, net als een dag eerder in Den Haag.

In Nederland is het tonen van terreurvlaggen niet verboden. Wel kunnen sommige vlaggen of symbolen onder omstandigheden aanzetten tot haat en geweld, een strafbaar feit. Ook kan de burgemeester, als een demonstratie wordt aangemeld, beperkingen stellen. Deze beperkingen kunnen het verbod van een vlag inhouden, zoals in Amsterdam eerder gebeurde met de vlag van ISIS. Of burgemeester Krikke van Den Haag dergelijke voorwaarden heeft gesteld, is onbekend.

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) laat via Twitter weten Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. “Hoe is het mogelijk dat vlaggen van terreurorganisaties worden gehesen in de stad van vrede en recht?”, schrijft hij. “Dit is een klap in het gezicht van slachtoffers en een smet op het blazoen van Den Haag.”