Antisemitische incidenten in Frankrijk met 27% toegenomen

In 2019 is het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk toegenomen met 27% in vergelijking tot het jaar ervoor. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

Gedurende het jaar 2019 zijn niet minder dan 687 antisemitische incidenten in Frankrijk geregistreerd. In 2018 ging het om 541 incidenten, wat een toename van 27% betekent. 

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de incidenten in twee categorieën opgedeeld: ‘acties’ en ‘dreigingen’. Onder ‘acties’ valt fysieke aanvallen op personen en bezittingen en onder ‘dreigingen’ valt dreigende taal, gebaren, opschriften, pamfletten, brieven etc. In 2019 werden 151 ‘acties’ en 536 ‘dreigingen geregistreerd.

De toename in het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk is volledig te wijten aan een toename in het aantal ‘dreigingen’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt een stijging van 50% in deze categorie. In het aantal ‘acties’ is een afname van 15% geregistreerd, in zware gevallen zoals fysieke aanvallen op personen is zelfs een daling van 44% genoteerd door het ministerie van minister Castaner.

De toename in het aantal antisemitische incidenten in 2019 volgt op een eerdere stijging in 2018. In dat jaar werd een forse groei van 74% in het aantal incidenten gemeten. 

De cijfers over antisemitisme in Frankrijk zijn gepubliceerd in het rapport “2019 Statistieken van anti-religieuze, antisemitische en xenofobe daden“. In het verslag meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken een “relatief laag” aantal islamofobe incidenten, maar wel met een significante stijging: in 2019 was sprake van 154 incidenten, in 2018 nog 100. Het aantal anti-christelijke incidenten is met 1052 geregistreerde incidenten stabiel, aldus het ministerie, waarbij het in de meeste gevallen om aanvallen op religieuze eigendommen gaat. Het Franse ministerie van Binnenlandse zaken registreerde daarnaast 1142 racistische en xenofobe incidenten in 2019, een significante toenamen ten opzichte van 2018, toen 496 incidenten werden geteld.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt een aantal maatregelen om haatmisdrijven in Frankrijk tegen te gaan. Zo wordt een netwerk van rechercheurs specifiek in de aanpak van haatmisdrijven getraind. In de Tweede Kamer is afgelopen jaar een motie van Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) aangenomen die de regering oproept onderzoek te doen naar mogelijkheden voor dergelijke gespecialiseerde rechercheurs in Nederland.

Onlangs heeft het Franse parlement de Werkdefinitie Antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance onderschreven. Onder meer het Europees Parlement, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn Frankrijk voorgegaan in het officieel aanbevelen van de werkdefinitie antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Hiermee staan steeds meer staten op één lijn in het bespreken van antisemitisme, een duidelijk grenzeloos verschijnsel.