Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Al-Zayani bezoekt Israel

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 19 nov 2020 BAHREIN ISRAEL VREDESPROCES VS

De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif bin Rashid Al-Zayani heeft een bezoek gebracht aan Israel, waar hij heeft gesproken met zowel Gabi Ashkenazi als Mike Pompeo. Het was het eerste bezoek aan de Joodse staat van een minister uit Bahrein.

Met Gulf Air vlucht 972 kwam de minister rond half elf aan op Ben Gurion Airport, met hem vlogen ook Amerikaanse vredesfunctionaris Avi Berkowitz en meerdere Bahreinse functionarissen en medewerkers mee vanuit Manama. Zij werden verwelkomd door Gabi Ashkenazi, de Israelische minister van Buitenlandse Zaken. Beide heren noemden het een historisch bezoek, en beide kanten keken uit naar de mogelijkheden voor samenwerking tussen de landen. De Bahreinse minister vergeleek zijn aankomst met het historische bezoek van de Egyptische president Anwar Sadat in 1977.

Vorige maand was er al een Israelisch bezoek aan Bahrein, en toen werd al gesproken over het openen van ambassades. Tijdens het bezoek aan Israel verklaarde de Bahreinse minister dat die ambassades er zeker zouden komen, zowel in Manama als in Tel Aviv. Bahrein heeft het verzoek van Israel al geaccepteerd en de Golfstaat heeft formeel een verzoek bij de Joodse staat gedaan voor het openen van diplomatieke posten. Ashkenazi sprak de hoop uit dat dit proces voor het einde van het jaar afgerond zal zijn. Al-Zayani denkt dat de ambassades in 2021 geopend kunnen worden. Daarnaast komen er ook directe vluchten tussen Manama en Tel Aviv, en zijn er samenwerkingsovereenkomsten gesloten op meerdere terreinen.

Later sprak Al-Zayani ook nog met president Reuven Rivlin, waarbij beide heren het belang van vrede benadrukten. Rivlin noemde deze tijd een nieuwe tijd van vrede, van samenwerking en van coöperatie. Daarbij riep hij ook president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Al-Zayani verklaarde later tijdens een persconferentie met Pompeo en Netanyahu dat Bahrein nog altijd achter de tweestatenoplossing staat, en vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen graag hervat ziet worden. Hij hoopt dat het hele Midden-Oosten zal kunnen meeprofiteren van de vrede. Alle drie de heren loofden de Abraham-akkoorden, waarmee ook Iran meer geïsoleerd raakt, en zij spraken de hoop uit dat er nog meer akkoorden zullen volgen.