Israel en Bahrein tekenen vredesakkoord in Manama

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 21 okt 2020 BAHREIN NORMALISATIE

Op zondag 18 oktober tekenden Israel en Bahrein een formele verklaring van vrede en diplomatieke betrekkingen in de Bahreinse hoofdstad Manama. Bahrein is daarmee het vierde land dat diplomatieke betrekkingen met Israel normaliseert, kort na de Verenigde Arabische Emiraten. Waar Bahrein en Israel in Washington nog slechts een beginselenverklaring tekenden, zijn de banden tussen de twee landen hiermee formeel vastgelegd.

(vlnr:) Amerikaans minister van Financiën Steve Mnuchin, Bahreins minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif al Zayani en Israelisch directeur Nationale Veiligheid Meir Ben-Shabbat (Reuters)

Vanwege de beperkingen omtrent corona maakte een Israelische delegatie een bezoek van ruim zeven uur aan Manama, aan boord van een El Al-vlucht over Jordanië en Saoedi Arabië.

In het ‘Gezamenlijk Communiqué van het vestigen van diplomatieke, vreedzame en vriendelijke betrekkingen’ namen de twee landen zich voor om ‘elkaar soevereiniteit en recht op vrede en veiligheid te erkennen en respecteren … en alle geschillen op afgesproken, vreedzame wijze te beslechten.’ De volledige tekst is nog niet vrijgegeven.

Naast deze verklaring werden nog zeven andere overeenkomsten getekend op het gebied van economische samenwerking, luchtvaart, financiën, post en communicatie, landbouw, samenwerking van buitenlandministeries en het vrij reizen van diplomaten.

Meir Ben-Shabbat sprak van het “vertalen van de verklaringen bij het Witte Huis in iets praktisch.” In het Arabisch zei hij dat Israel “de hand reikt aan het Bahreinse volk voor oprechte vrede”. Hij vergeleek Israel met Bahrein: “beide zijn kleine landen met kleine bevolkingen, maar met een pioniersgeest.”

De Bahreinse buitenlandminister Abdullatif al Zayani verwelkomde “een volgende stap op de weg richting een vreedzaam, veilig en welvarend Midden-Oosten” en benadrukte het belang van het “beschermen van de rechten van ons Palestijnse broedervolk volgens internationale resoluties”.

In tegenstelling tot het bezoek van een Israelische delegatie aan de VAE, was er geen koosjere cateraar te vinden in de kleine golfstaat Bahrein. Wel kregen Israelische journalisten een rondleiding in de oude synagoge van Bahrein, die in februari hoopt te heropenen.

Het eerste bezoek van een delegatie uit de VAE landde dinsdag in Israel, waarbij nog eens vier overeenkomsten tussen Israel en de VAE gesloten werden, onder andere over onderling visumvrij reizen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CIDI (@cidi_nieuws) op