Bliksembezoek vredesdelegatie aan Bahrein

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: J F / 23 sep 2020 BAHREIN NORMALISATIE

Een Israelische vredesdelegatie is zojuist geland in Bahrein. Bedoeling is om de details van de beginselovereenkomst over normalisatie van relaties tussen de landen, zoals afgelopen week getekend in Washington, concreet uit te werken. De gecharterde Israir-vlucht vertrok om 8 uur ‘s ochtends plaatselijke tijd, passeerde door Saoedisch luchtruim zoals inmiddels routine geworden is, en wordt vanavond terug verwacht in Tel Aviv. De bestemming van de vlucht werd pas na vertrek bekendgemaakt.

De vlucht moest enige tijd boven Israel cirkelen voordat Jordanië en Saoedi Arabië hun luchtruim ervoor openden, aangezien de bestemming tot het laatste moment geheim gehouden werd, pas tot nadat de vlucht was opgestegen. De delegatie werd gestuurd na een “bijzonder en heel vriendelijk” telefoongesprek op dinsdag tussen Benjamin Netenyahu en de kroonprins van Bahrein, Salman bin Hamad Al Khalifa, zo maakte de premier bekend. 

De tekst van de overeenkomst getekend tussen Israel en Bahrein, de zogenaamde ‘Verklaring van vrede, samenwerking en constructieve diplomatieke en vriendschappelijke betrekkingen‘, is vrij kort en specificeert dat ‘Het Koninkrijk Bahrein en de staat Israël zijn overeengekomen om in de komende weken te streven naar overeenkomsten op het gebied van investeringen, toerisme, rechtstreekse vluchten, veiligheid, telecommunicatie, technologie, energie, gezondheidszorg, cultuur, milieu en andere gebieden van wederzijds belang, en om overeenstemming te bereiken over de wederzijdse opening van ambassades’.

Koning Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa van Bahrein benadrukte maandag nog dat het akkoord met Israel ‘niet gericht is tegen welke entiteit of mogendheid dan ook’ en benadrukte ‘de Bahreinse traditie van goed buurmanschap’, hoewel Israel en Bahrein wel een gedeelde vijand zien in Iran. 

Leden van de delegatie zullen na terugkeer in Israel, net als defensieminister Gantz slechts vijf dagen in quarantaine hoeven in plaats van de gebruikelijke tien dagen die voor gewone burgers geldt. De WHO beveelt een quarantaine van niet minder dan 14 dagen aan, om het risico van verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vandaag kregen twee assistenten van premier Netanyahu boetes van 5000 NIS (circa €1.200) per persoon, nadat zij na terugkeer van de ondertekenceremonie in Washington hun quarantaine verbraken om een supermarkt te bezoeken en een politiek protest te filmen.