CIDI verheugd met weigering Icke, last fluitjesactie af

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 4 nov 2022 DEMONSTRATIE ICKE NEDERLAND

De afgelopen weken heeft Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) opgeroepen om de Britse complotdenker David Icke geen podium te geven op 6 november in Amsterdam. Hij zou spreken op een demonstratie van ‘Samen voor Nederland’. Gisteren heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Icke, via een brief, laten weten dat zijn toegang tot Nederland wordt geweigerd. De IND is van mening dat zijn optreden de openbare orde en openbare rust kan verstoren. Op basis van paragraaf A2/12 van de Vreemdelingencirculaire (Vc) is daarom besloten om zijn verblijf in Nederland niet toe te staan.

CIDI is verheugd met deze beslissing. Icke verspreidt al decennia dezelfde complottheorieën met sterk antisemitische elementen. Bovendien signaleerde CIDI op sociale media in aanloop naar de demonstratie een grote toename in antisemitische retoriek over de tegendemonstratie die CIDI had aangekondigd. Antisemitisme en complottheorieën kunnen de democratische rechtsorde schaden. Een democratie mag zich dan ook weren door een grens te trekken bij sprekers die haatdragende boodschappen willen uiten.

Wensen ingewilligd, fluitjesactie afgelast

Al voor het nieuws van Icke’s weigering heeft de gemeente Amsterdam laten weten de demonstratie te willen verplaatsen van de Dam naar het Museumplein. Op eerstgenoemde plaats zouden de demonstratie en tegendemonstraties tot teveel wanordelijkheden kunnen leiden voor de openbare orde, zo onderbouwde de gemeente die beslissing. De organisatoren van de demonstratie hebben hiertegen een rechtszaak aangespannen, maar de rechter stelde vrijdagavond de gemeente in het gelijk.

Daarmee zijn de belangrijkste wensen van CIDI ingewilligd. CIDI last daarom de fluitjesactie met het motto #AmsterdamBlaastIckeWeg af.

Hoewel er, gezien de achtergrond van de organisatoren, nog steeds antisemitische complottheorieën kunnen worden vertolkt op de demonstratie van ‘Samen voor Nederland’, heeft CIDI er het volste vertrouwen in dat het OM zal ingrijpen zodra dit gebeurt.

CIDI hoopt met dit besluit ook een bijdrage te leveren aan de de-escalatie in onze hoofdstad.