Corbyn uit fractie gezet, maar niet uit Labour

 

Jeremy Corbyn heeft zijn schorsing uit Labour met succes aangevochten en is weer officieel lid van de partij, maar is uit de parlementaire fractie gezet door nieuwe partijleider Keir Starmer. De controversiële beslissing is een déjà vu voor Joodse belangengroepen die jarenlang met pijn en moeite het antisemitismeprobleem hebben bestreden dat onder zijn leiderschap is ontstaan. “Het disciplinaire proces geniet niet het vertrouwen van de Joodse gemeenschap,” volgens Starmer zelf.

Eind oktober dit jaar publiceerde de Equality and Human Rights Commission (EHRC), de Britse variant van het College voor de Rechten van de Mens, een zeer kritisch rapport over de omgang van Labour met antisemitisme onder Corbyns leiderschap. 

Na een reactie van Corbyn waarin hij de bevindingen bagatelliseerde, werd hij door zijn opvolger Keir Starmer uit de partij gezet. Gisteren heeft een commissie van Labour besloten Corbyn weer toe te laten tot de partij, en krijgt hij slechts een formele waarschuwing. 

Inmiddels heeft Starmer besloten de oud-leider zijn plek in de parlementsfractie van Labour echter niet terug te geven. Volgens The Guardian heeft Starmer naar zijn voorganger zelfs benadrukt dat de beslissing om zijn schorsing uit de partij terug te draaien, niet van hem was, maar van een partijcommissie.

Starmer heeft hiermee woede gewekt bij een groot deel van de Labour-achterban, die Corbyn nog steeds als een belangrijke inspirator ziet. Andrew Scattergood van Corbyn’s grassrootsbeweging Momentum beschuldigde Starmer ervan “op de bonnefooi” zijn eigen regels te bedenken.

Wel partijlid, niet in fractie 

Joodse Labourpolitici en belangenbehartigers reageren daarentegen opgelucht. Volgens een onderzoek van de Jewish Chronicle in 2018 vond maar liefst 85,9% van de Britse Joden Corbyn een antisemiet, vergeleken met ‘slechts’ 39% van de gehele Britse bevolking.

Bij hen heerste gisteren nog een ander gevoel, gezien de onaangename verrassing van het terugdraaien van Corbyns schorsing uit de partij. Normaal gesproken kunnen dergelijke tuchtprocedures maanden, zo niet jaren duren. In het geval van voormalig partijleider Corbyn duurde het hele proces minder dan drie weken. Bovendien zijn er vragen over de transparantie en onpartijdigheid waarmee het besluit is genomen om Corbyn’s schorsing uit de partij op te heffen. 

Labour Parlementslid Margaret Hodge noemde de beslissing het resultaat van een “kapot systeem”. “Een partijdige, obscure en dysfunctionele klachtenprocedure kan onmogelijk tot een eerlijke conclusie komen. Dit is precies waarom de EHRC Labour heeft opgedragen om een onafhankelijk proces in te stellen”, zei ze verder. 

Voor Jewish Labour Movement, een Joodse groep geaffilieerd aan de partij, was het nieuws van Corbyns terugkomst schokkend. “Opnieuw zien we de noodzaak Labour-leden uit te leggen dat niet Corbyn het slachtoffer is van antisemitisme. Joodse leden zijn dat”, stelde de groep in een reactie, die bovendien waarschuwen dat aanhangers van Corbyn zich gesterkt zullen voelen in hun overtuiging dat hij slachtoffer is van een politiek proces. 

Zijn parlementszetel heeft Corbyn ondanks zijn schorsing gehouden. Hij zit dus in de House of Commons als onafhankelijk parlementslid, die in privé lid is van Labour. 

Afgelopen juni werd Corbyn’s vertrouweling Rebecca Long-Bailey, ooit gedoodverfd als zijn opvolger, uit het zogenaamde schaduwkabinet gezet wegens het retweeten van een antisemitische complotstheorie, geuit in een interview door actrice Maxine Peake. Mede vanwege de moeilijkheid van het effectief opleggen van zwaardere sancties door de partijleiding zelf, werd zij niet uit de fractie zelf of de partij ontslagen. 

De partij is nog steeds bezig om de aanbevelingen uit het EHRC-rapport te implementeren. Daarbij zal nu ook extra aandacht zijn voor het proces waarmee Corbyn zijn schorsing heeft aangevochten. Corbyn wordt door het EHRC-rapport zelf onder andere schuldig bevonden aan het bemoeilijken van tuchtprocedures voor antisemitische uitingen door partijleden.