Corona-uitbraak Binyamina verstoort internationale reisplannen

Binyamina (Ella Faust/Wikimedia Commons)

Een uitbraak in Binyamina van de extra besmettelijke deltavariant van het coronavirus, ook wel bekend als de Indiase variant, heeft 1 op 15 bewoners van de stad in quarantaine gedreven. Van de circa 15.000 Binyaminers is meer dan 1.100 momenteel in quarantaine na contact met een positief geteste patiënt. Israel heeft alvast besloten dat gevaccineerde toeristen nu pas 1 augustus naar Israel kunnen, en niet 1 juli zoals gepland.

De deltavariant staat erom bekend sneller kinderen te besmetten dan de andere bekende varianten van het virus. Dit is voor Israel een dreiging, omdat het land een hoog geboortecijfer en daardoor jonge bevolking kent, en omdat de meeste volwassenen al volledig gevaccineerd zijn. Op één school in Binyamina werden deze week 44 kinderen positief getest op deze mutatie van het virus. De bevolking van de plaats is nu voor zo’n 60% gevaccineerd, maar dat geldt vooral voor volwassenen.

Vanaf begin juni mogen kinderen vanaf 12 jaar nu ook gevaccineerd worden, en Israelische gezondheidsautoriteiten dringen daarop aan bij ouders. Volgens vaccinfabrikant Pfizer, waarmee vrijwel heel Israel is ingeënt, biedt hun vaccin voor 90% bescherming tegen de deltavariant. Van de gehele Israelische bevolking is nu 65% volledig  gevaccineerd, wat zeker een grote beschermingsgraad biedt, maar geen blijvende groepsimmuniteit. Volgens wetenschappers moet daarvoor wel minstens 70% van een bevolking gevaccineerd zijn.

In reactie overweegt het gezondheidsministerie hardop de terugkeer van coronamaatregelen, die op 1 juni vrijwel allemaal afgeschaft werden. Premier Naftali Bennett waarschuwde dat als het gestegen aantal besmettingen een week lang gemiddeld boven de 100 gevallen ligt, de mondkapjesplicht weer wordt ingevoerd. Verder heeft de regering opnieuw uit voorzorg een coronakabinet samengesteld om met de vernieuwde dreiging van de pandemie om te gaan. Het plan om vanaf 1 juli weer (gevaccineerde) toeristen weer het land in te laten, is uitgesteld tot 1 augustus. ‘Coronatsaar’ Nachman Ash gaf aan zich voor te bereiden “op alle mogelijke scenario’s”.

Bennett verzocht Israeli’s vriendelijk niet onnodig naar het buitenland te reizen, vooral met kinderen onder de 18, en vooral niet naar risicogebieden: “Het is geen bevel, maar een verzoek.” Israeli’s die wel naar het buitenland reizen, moeten nu verklaringen ondertekenen dat zij niet naar een aantal risicolanden zullen doorreizen, zoals India. De uitbraak in Binyamina werd terug getraceerd naar een familie die terugkeerde van een vakantie in Cyprus, een land dat volgens Israelische autoriteiten geen groot besmettingsgevaar biedt.

Gisteren werd bekend dat geen één Israeli crimineel vervolgd is of wordt voor het overtreden van coronamaatregelen sinds deze in maart 2020 werden ingevoerd. Wel zijn er veel boetes uitgedeeld aan burgers en bedrijven. Ash drukte Israeli’s op het hart alsnog “behoorlijk in quarantaine te gaan” na vakanties met ongevaccineerde kinderen.