Israel schaft bijna alle coronamaatregelen af

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 1 jun 2021 CORONAVIRUS ISRAEL VACCINATIE

Per 1 juni is Israel weer teruggekeerd naar ‘normaal’. De meeste coronamaatregelen zijn afgeschaft, waardoor de ‘groene pas’, maximale bezoekersaantallen en verboden op grote evenementen voor alle burgers nu verleden tijd zijn. Enkel de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen blijft nog even bestaan, en de quarantaineplicht voor niet-gevaccineerde toeristen.

Illustratief: bar in Tel Aviv. (bron: Flickr / Wojciech Samotij)

Dankzij de enorme vaccinatiecampagne is corona bijna helemaal verdwenen in Israel. Het gewone leven is weer volledig op gang gekomen, en de terrassen in Tel Aviv zitten alweer vol als vanouds. Het aantal lopende gevallen is nu 350, op afgelopen zondag kwamen er maar 4 bij. Het normale leven kwam al eerder aardig op gang, daar ondernemingen en scholen al enkele weken weer in vol bedrijf zijn. Prof. Dror Mevorach, hoofd interne geneeskunde van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem, is van mening dat de timing van de versoepelingen correct was. “Het aantal gevallen is afgenomen, het virus verspreidt zich niet en we hebben geen klinische ziekte in het land”, zei hij. “Zelfs onder de niet-gevaccineerde bevolking, verspreidt de ziekte zich niet. Kortom, we zijn teruggekeerd naar het normale leven.”

Momenteel is 70% van alle Israelis boven de 20 jaar volledig gevaccineerd, waarmee het land zeer dichtbij volledige groepsimmuniteit is. Momenteel wordt er gedebatteerd over het vaccineren van alle tieners.

Waar eerst Israel voorzichtig openging met gebruik van de ‘groene pas’ – waarmee gevaccineerden en negatief geteste personen toegang verkregen – neemt men nu afscheid van deze pas. “Wat ons betreft is 1 juni 2021 een feestdag”, stelt Tomer Mor, het hoofd van een belangengroep voor de horeca, aan Ynet. “Dit is de dag dat onze strijd vruchten afwerpt, met de annulering van de groene pas. We zijn verheugd om het publiek te ontvangen, de kinderen, volwassenen en gezinnen, zonder enige voorwaarden. ”

Hoewel corona nog amper rondwaart in Israel, is men wel huiverig voor nieuwe varianten uit het buitenland. De grenzen zijn nog grotendeels gesloten en binnenkomende reizigers moeten nog steeds in quarantaine en getest worden. Vluchten uit India, Turkije, Brazilië en enkele andere landen met zeer hoog risico worden nog steeds geweerd. Ondertussen praat Israel wel met de Europese Unie met een mogelijke reiscorridor en de wederzijdse erkenning van de vaccinatiebewijzen. Ondanks de gesprekken met de EU roept ‘coronatsaar’ Nachman Ash Israelis op om niet zomaar naar het buitenland te reizen.