Coronamaatregelen in Israel verder afgezwakt

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 8 apr 2021 CORONAVIRUS VACCINATIE

Nu meer en meer Israeli’s zijn ingeënt tegen het coronavirus, nemen de gevallen snel af en kunnen de strenge maatregelen tegen de verspreiding weer worden afgeschaft. Het Israelische kabinet hoopt zo snel mogelijk alles weer volledig bij het oude te hebben en nam recentelijk daartoe een volgende stap.

De vaccinatielocatie op het Rabinplein in Tel Aviv. (bron: Flickr / Oren Rosenfeld)

Het coronakabinet heeft besloten om de groepsgrootte buiten te vergroten naar 100 personen, binnen blijft maximaal 20 personen van kracht. Via het groene pas-systeem kunnen nu 750 mensen tegelijkertijd een culturele instelling bezoeken, stadions maximaal 10.000 en theaters maximaal 4000. Met de groene pas kan iemand aantonen dat hij of zij dan wel gevaccineerd is of een negatieve testuitslag heeft. Aan hardloopwedstrijden en marathons mogen straks maximaal 1000 mensen meedoen. Er gelden geen maximale aantallen voor demonstraties, alleen de afstandsregel blijft momenteel geldig.

Eerder werden terrassen al heropend en werden scholen voorzichtig weer geopend. Ook voor Yom Hazikaron en Yom Ha’atsmaoet zijn enkele beperkingen afgeschaft, waardoor meer mensen kunnen samenkomen en respectievelijk kunnen herdenken en vieren. Ook mensen zonder een groene pas mogen samenkomen voor Yom Hazikaron. Verder kunnen straks gevaccineerde (buitenlandse) familieleden van Israeli’s het land weer inkomen. Waarschijnlijk zijn gevaccineerde toeristen zeer binnenkort ook weer welkom in Israel.

De gemelde gevallen in Israel zijn de laatste tijd sterk afgenomen, zowel onder de algehele bevolking als onder kinderen. Begin maart waren er 6 gevallen per 1000 kinderen, in april nog maar 0,5 per 10.000. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn meer dan 6000 Israeli’s overleden aan het virus. De R onder de gehele bevolking is ondertussen gedaald naar 0,78, wat betekent dat het virus momenteel niet groeit. Analisten stellen dat de grootschalige vaccinatiecampagne hiervoor verantwoordelijk is.

Ook de economie begint weer aan te trekken na de graduele heropening van verschillende sectoren, maar de Israelische economie groeit nog niet zo hard als die van de Verenigde Staten op het moment.

Ondanks de positieve trend qua besmettingscijfers roepen medici en politici mensen wel op om waakzaam te blijven, zij stellen dat het virus nog niet helemaal is verslagen. Een derde van het land is nog niet gevaccineerd, maar het is duidelijk dat Israel dichterbij het oude normaal is dan andere landen in de wereld.