Israel gaat langzaam (opnieuw) open

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 16 feb 2021 LOCKDOWN NETANYAHU VACCINATIE

Coronatsaar Nachman Ash bij een priklocatie in Baqa al-Gharbiye. (bron: Mazawi Pirsumim / Israel Ministry of Health)

Nu de vaccinatiegraad snel omhoog gaat in Israel, heeft het kabinet besloten om de maatregelen van de lockdown langzaam af te bouwen, en het land in elk geval voor gevaccineerden weer open te laten. Sportscholen, winkels, hotels en musea gaan weer open, maar alleen voor gevaccineerden tegen COVID-19 en mensen met een negatieve coronatest.

Na lange onderhandelingen is men akkoord gegaan met een opening van de samenleving, onder strikte voorwaarden. Winkels, winkelcentra en markten gaan weer open. Musea en bibliotheken zullen iedereen weer toelaten. Maar bezoekers van sportscholen, theaters, hotels en zwembaden moeten een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Ook ging het kabinet akkoord met het heropenen van de synagogen, net voordat Poeriem begint. Daarentegen is een besluit over de scholen nog niet genomen. In het kabinet was nog wel discussie over de snelheid van het openen, en men stelde dat zij hard zou optreden tegen overtreders van de nieuwe regels. Vanaf 21 februari moeten de nieuwe regels in gaan. Eerder sloot Israel al een deal met zowel Griekenland als Cyprus over het wederzijds toelaten van gevaccineerde toeristen.

Momenteel hebben 4 miljoen Israelis de eerste prik gehad, en 2,6 miljoen ook al de tweede. Dankzij de enorme vaccinatiecampagne begint het aantal ernstige gevallen in het land nu ook af te nemen. Alsnog maakt de regering zich zorgen over het aantal mensen dat zich niet laat inenten. Om mensen te overtuigen om zich te vaccineren, stelde minister Edelstein van Volksgezondheid dat niet-gevaccineerden die in hun werk met klanten in contact komen bijvoorbeeld elke twee dagen een test zouden moeten doen. Vooral onder jongeren en onder leraren zouden er twijfels over de vaccinaties zijn. Dit geldt ook voor de Arabische en ultraorthodoxe  gemeenschappen. 

Opvallend was ook een bericht dat premier Netanyahu in gesprek is met zowel Pfizer als Moderna over de mogelijke bouw van vaccinfabrieken van in Israel. Hiermee wil hij Israel tot het centrum van de wereld maken als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. Ook hoopte hij nog meer vaccins te kunnen krijgen voor de Israelische bevolking.

Israel is momenteel koploper als het gaat om vaccineren, en het was daarom geen verrassing dat premier Mark Rutte zijn Israelische ambtsgenoot daarmee feliciteerde gedurende een telefoongesprek. Verder spraken beide leiders nog over de normalisatiedeals, de tweestatenoplossing en de nederzettingen.