Israel opnieuw in lockdown

Waar Europa nog in de tweede lockdown zit, gaat Israel vanaf vrijdag een nieuwe lockdown in. Ondanks de massale vaccinatiecampagne in het land, besloot het kabinet om alsnog het land wederom verder op slot te gooien.

Coronatsaar Nachman Ash bij een vaccinatiepunt in Baqa al-Gharbiye. (bron: Mazawi Pirsumim / Israel Ministry of Health)

Premier Benjamin Netanyahu stelde dat het land in een noodtoestand verkeerde, waarvoor hij de nieuwe variant van het coronavirus de schuld gaf. Deze variant, die aan het licht kwam in zuidoost-Engeland, is vele malen besmettelijker, maar niet dodelijker. Het aantal besmettingen in het land groeide tot meer dan 8000 per dag. Door de snelle stijging van besmettingen, komen ziekenhuizen en zorginstellingen onder enorme druk. Dit maande de regering tot actie, en zowel Netanyahu als Gantz stemden in met deze nieuwe lockdown. De lockdown van twee weken zou aldus regeringsfunctionarissen de verspreiding van deze nieuwe variant moeten remmen.

Thuiswerken blijft de norm in het land en zowel niet-essentiële winkels als scholen moeten wederom de deuren sluiten, wat tot woedende reacties leidde onder de bevolking. Ondernemers in Tel Aviv gooiden uit wanhoop hun waren op straat. Daarnaast besloten enkele ultraorthodoxe scholen hun deuren niet te sluiten en ging in Beitar Illit een enorme bruiloft gewoon door. Verder komen er weer limieten op reisafstanden en groepsgroottes. Deze verzwaring komt op de eerder ingestelde maatregelen, die grotendeels ineffectief bleken.

Wachtrij voor vaccinaties bij het Shamir Medical Center in Be’er Ya’akov. (bron: Avi Dishi/Flash90)

Ondanks de nieuwe maatregelen gaat de massale vaccinatiecampagne door. Ondertussen zijn bijna anderhalf miljoen Israeli’s gevaccineerd met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De meerderheid van de gevaccineerden tot nu toe is boven de 60 jaar oud. Ook het vaccin van Moderna is goedgekeurd door Israelische gezondheidsautoriteiten. In het hele land zijn plaatsen ingericht waar men iedere dag van de week gevaccineerd kan worden, en premier Netanyahu was laatst bij de miljoenste vaccinatie in het Arabische stadje Umm Al-Fahm. Zowel onder de seculiere Joodse Israelis, Arabische Israelis en ultraorthodoxen lijkt de bereid tot het krijgen van het vaccin groot. De regering hoopt zo snel mogelijk de gehele bevolking gevaccineerd te hebben, en daarmee het eerste land ter wereld te worden die dat voor elkaar heeft gekregen. Of men de enorme snelheid van vaccineren kan vasthouden, is daarentegen nog onzeker.