“Dag van woede” vanwege metaaldetectors bij de Tempelberg

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Vandaag is een “dag van woede” voor de Palestijnen, omdat Israel haar veiligheidsmaatregelen rondom de Tempelberg tot nu toe niet heeft teruggedraaid. De Israelische politie heeft onder andere metaaldetectors bij de toegangswegen naar de berg geplaatst, nadat vrijdag twee agenten bij een aanslag omgekomen zijn.

Sinds de heropening van de Tempelberg op zondag, protesteren moslims tegen de veiligheidsmaatregelen. Zij zien de geplaatste controlepunten als een inbreuk op de soevereiniteit van de waqf die het beheer over de heilige plek heeft. Als verzet wordt er buiten de toegangswegen tot de berg gebeden. De Palestijnse Autoriteit ziet het plaatsen van de metaaldetectors als een “aanval op de Al-Aqsa moskee”, die op de Tempelberg staat. De PA heeft daarom als protest woensdag, vandaag dus, als “dag van woede” aangekondigd.

Grote demonstraties worden verwacht in Palestijnse steden, Arabische wijken en bij de Tempelberg. Israelische veiligheidsdiensten bereiden zich voor op mogelijke escalaties. De afgelopen avonden kwam het al meerdere keren tot treffen met stenengooiers die zich tussen de demonstranten bevonden. Volgens de Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis, zijn daarbij tientallen gewonden gevallen.

 

De Palestijnse premier Rami Hamdallah heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om Israel te dwingen de metaaldetectors weg te halen. De Palestijnse leider beweert dat de veiligheidsmaatregelen in strijd met internationale wetgeving en een schending van de status quo zijn. Volgens de Israelische minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan is Israel verantwoordelijk voor de veiligheid en premier Benjamin Netanyahu heeft toegezegd de status quo onveranderd te laten.

Burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat begrijpt de woede richting de Israelische veiligheidsdiensten niet. Hij steunt de aanscherping van de veiligheidsmaatregelen om toekomstige aanslagen tegen te gaan. Het feit dat de terroristen misbruik hebben gemaakt van de Tempelberg is de oorzaak van de maatregelen, aldus Barkat. De demonstranten moeten volgens hem dan ook niet hun pijlen op de Israelische politie, maar op de aanslagplegers richten.