Drie Israeli’s opgepakt wegens stenen gooien

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 30 sep 2021 ISRAEL PALESTIJNEN TERRORISME

Drie Joodse Israeli’s die stenen gooiden naar Palestijnen in de buurt van Hebron op de Westelijke Jordaanoever zijn opgepakt door de Israelische politie. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) veroordeelde de actie als ‘terrorisme’ en stelde dat zij zo snel mogelijk berecht moeten worden.

De drie stenengooiende Israelis.

De drie hadden zichzelf vermomd en verwondden met hun acties meerdere Palestijnen, waaronder een driejarige jongen. De driejarige jongen, Mohammad Bakr Hussein, werd op zijn hoofd geraakt, en werd overgebracht naar het Soroka-ziekenhuis in Beersheva. 

Een van de drie Israeli’s is minderjarig en woont in een nederzetting nabij Hebron, de andere twee zijn volwassen en wonen in Jeruzalem, aldus de politie. Na het gooien van stenen braken er rellen uit tussen Israeli’s en Palestijnen bij het Palestijnse herdersdorpje al-Mufaqara, tussen de twee Israelische nederzettingen Avigayil en Havat Maon. 

Israelische politici woest over acties stenengooiers

Yair Lapid was op Twitter helder in zijn veroordeling van de actie van de aangehouden Israeli’s. Zo stelde hij: “Dit gewelddadige incident is afschuwelijk en het is terreur. Dit is niet de Israëlische manier en het is niet de Joodse manier. Dit is een gewelddadige en gevaarlijke afgrond die ze zijn overgegaan en we hebben de verantwoordelijkheid om ze voor het gerecht te brengen.”  Nitzan Horowitz, de minister van Volksgezondheid en tevens de voorman van Meretz, liet tevens zijn afschuw blijken en stelde dat ‘de gewelddadige razernij van wetsovertreders ondraaglijk is en dat we het zullen stoppen.‘ 

Ook de EU en de VN veroordeelde de actie van de drie Israeli’s, die opriepen tot het bewaren van de openbare orde in de regio. Beide organisaties hopen snel een juridisch onderzoek en vervolging te zien van de stenengooiers.