Erdoğan claimt Turks eigendom over Jeruzalem

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan sprak gister het Turkse parlement toe in het kader van de opening van het politieke jaar. Hij gebruikte dit moment om provocatieve uitspraken te doen waarmee de spanningen tussen Turkije en Israel wederom aan het licht kwamen. Hij claimde dat Jeruzalem een Turkse stad behoort te zijn.

Erdoğan maakte deze claim op basis van de Ottomaanse heerschappij over de stad, van 1516 tot 1917. Zo refereerde hij aan de muren die gebouwd werden door sultan Suleiman en dat de eerste qibla niet naar Mekka wees, maar naar Jeruzalem. Mede door de historische connectie maakt de Turkse president regelmatig referenties naar de stad.

Volgens Erdoğan is de Palestijnse zaak ook een Turkse zaak. Hij noemt de situatie een open wond en doet er alles aan om de banden tussen Turkije en de PA te versterken. Zo faciliteerde hij onderlinge gesprekken met Hamas en Fatah, en steunt hij Abbas in zijn tegenstand tegen de normalisatie met Israel.

Zo stelde hij al eerder dat Jeruzalem een ‘rode lijn’ is voor Turkije, en dat hij niet zou rusten totdat de Palestijnen vrij zouden zijn van de ‘bezetting’. Ook bekritiseert hij regelmatig de Israelische overheid voor het ‘verjoodsen’ van de stad. Volgens Erdoğan hebben de Palestijnen er al duizenden jaren gewoond en verdienen zij de steun van Ankara in hun strijd tegen Israel. Zo wees hij de vredesdeal van Trump af, en was Turkije uiterst kritisch op de Abraham-akkoorden tussen Israel, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Hij stelde dat het een verraad van de islamitische gemeenschap was, en hij dreigde de banden met de VAE te verbreken.

Ook na de beslissing om de Hagia Sophia, een van de oudste kathedralen in het orthodoxe christendom en sinds 1934 een museum te heropenen als moskee, wist Erdoğan het vuurtje op te stoken door de stellen dat na de Hagia Sophia de Al-Aqsamoskee ‘bevrijd’ zou worden. Die opmerking leidde tot felle reacties uit zowel Israel, Griekenland en uit vele andere landen.

Na de laatste opmerking van Erdoğan kwam er geen reactie van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, maar meerdere Israelische politici reageren geschokt en wezen de suggesties van de Turkse president linea recta naar de prullenbak.