Israel weer onderwerp van gesprek tijdens Algemene Vergadering VN

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 23 sep 2020 ERDOğAN TRUMP VN

Gistermiddag begon de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. In tegenstelling tot voorgaande jaren spraken wereldleiders niet in de zaal, maar via een opgenomen videoboodschap. Met name de eerste drie sprekers zorgden voor opgetrokken wenkbrauwen.

Als eerste de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De omstreden president prees bij de Algemene Vergadering zijn land, en was trots op de vele diplomatieke banden die het land had met zowel Israel als de Arabische wereld. Hij prees de vredesakkoorden en hoopte dat er nog vele zouden volgen. Dit zou aldus hem goed zijn voor zowel het Midden-Oosten als de wereld.

Daarna kreeg Amerikaanse president Donald Trump het podium bij de Algemene Vergadering. Hij viel China aan, mede wegens het coronavirus, inmenging en het handelstekort. Ook prees hij zijn beleid van America first, en stelde dat de vredesovereenkomsten in het Midden-Oosten met name dankzij Amerikaanse militaire macht en overwicht mogelijk zijn geworden. Trump feliciteerde zowel Israel als de VAE en Bahrein voor hun stappen naar vrede, en hij beloofde dat er nog velen zullen volgen. Aldus Trump waren de Verenigde Staten bezig met hun historische rol als vredesbrenger.

Vervolgens sprak de Turkse president Recep Erdoğan. Vanzelfsprekend kwam het coronavirus ter sprake en roemde hij het multilaterisme in de werelddiplomatiek. Naast zijn opmerkingen over Syrië, kwam ook de situatie in Israel en bezette gebieden ter sprake in de speech van de Turkse president. Zo noemde hij het de ‘bloedende wond van de mensheid’, en beschuldigde hij Israel van het verjoodsen van Jeruzalem. Turkije wees de vredesakkoorden af als ‘verraad’. Aldus Erdoğan is geen oplossing voor het conflict zonder de veelgehoorde Palestijnse voorstellen, de rest is puur verraad. Tijdens het horen van de speech van Erdoğan besloot de Israelische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, uit protest de zaal te verlaten. Erdan verklaarde naderhand dat hij klaar was met het antisemitisme van Erdoğan en de dubbele standaard waarmee hij Israel behandeld. Hij hoopte stellig dat de rest van de wereld dat ook snel zou gaan inzien.

Nederland zal op vrijdag 25 september achter het spreekgestoelte plaatsnemen, en pas op 29 september is het de eer aan Israel.