Gaza: 20 raketten gevonden in UNRWA-school

UNRWAschoolIn een basisschool van de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA lagen twintig raketten opgeslagen. Dat ontdekten UNRWA-gebouweninspecteurs woensdag toevallig bij een routinecontrole. Dit bevestigt wat Israel al heel lang zegt, dat Hamas en aanverwante organisaties activiteiten ontwikkelen vanuit dichtbevolkte buurten, scholen en ziekenhuizen, en zo de eigen burgers gebruiken als menselijk schild.

De UNRWA heeft het opslaan van raketten in deze school donderdag sterk veroordeeld. In de veroordeling wijst UNRWA erop dat dit een schending is van internationaal recht. Bovendien brengt de vondst van wapens in een gebouw van het speciale vluchtelingenagentschap voor Palestijnen van de Verenigde Naties de objectiviteit van de UNRWA in gevaar. In een persbericht eist de vluchtelingenorganisatie volledige eerbieding van zijn gebouwen in Gaza, maar als ze gebruikt worden als wapenopslagplaatsen staat zij daarin niet sterk.

UNRWA is extra gevoelig voor het verwijt van partijdigheid. De VN hebben deze organisatie in 1949 opgericht als speciale vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen, die bij de VN een andere status genieten dan alle andere vluchtelingen op de wereld.
“Burgers en medewerkers van UNRWA, en de gehele missie om Palestijnse vluchtelingen in Gaza te assisteren en te beschermen, zijn door dit incident opzettelijk in gevaar gebracht”, schrijft UNRWA.  UNRWA laat verder weten dat de raketten zijn verwijderd en dat zij een onderzoek is begonnen naar het incident.

UNRWA stelt dat dit incident ‘het eerste van zijn soort is in Gaza’, maar is dat ook zo? De videobeelden hieronder, van 29 oktober 2007, laten zien hoe vanuit een UNRWA jongensbasisschool in Beith Hanoun mortieren worden afgeschoten op Israel.


 

Ook in 2002, tijdens de Tweede Intifada, zijn faciliteiten van de Verenigde Naties gebruikt voor acties tegen Israel.
Een rapport van Israelische veiligheidsdiensten dat in die periode uitlekte, beschuldigt de UNWRA op de Westoever en in Gaza ervan Palestijnse terroristen bescherming te bieden. Palestijnse militanten hebben wapens opgeslagen in scholen van de agentschap van de VN en gesmokkeld in ambulances van de VN. Bovendien hebben Palestijnse militanten onder meer een school, ambulances en zelfs medewerkers van de dienst gekaapt en gegijzeld, aldus een artikel in de New York Times.

Klik hier om het artikel in de New York Times te lezen.
Foto: UNRWA-school, UN Photo/Shareef Sarhan