Gewapende Palestijn in Gaza bij de grens door IAF uitgeschakeld

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 dec 2019 GAZA

Dinsdagavond is een gewapende Palestijn die voornemens zou zijn geweest vanuit de Gazastrook Israël te infiltreren, bij de grens door de Israëlische luchtmacht uitgeschakeld.

Omstreeks acht uur werd vanuit observatieposten in Israël aan de grens met Gaza een man waargenomen die het grenshek naderde. De Palestijn had in zijn handen een aanvalsgeweer, zoals te zien is op beelden die het Israëlische leger heeft gepubliceerd. Aan het einde van de video is de gewapende Palestijn vlak bij het grenshek te zien, en trekt hij een betonschaar tevoorschijn. Op dat moment was hij op een paar honderd meter afstand van het Israëlische dorp Nirim.

De Israëlische luchtmacht meldt de gewapende Palestijn “getroffen” te hebben. Hiervan zijn overigens geen beelden gepubliceerd. De Rode Halve Maan – het islamitische equivalent van het Rode Kruis – meldde niet bij de getroffen man te kunnen komen. Het Israëlische leger liet via luidsprekers langs de grens weten dit te verbieden. Uiteindelijk is het lichaam door de IDF opgehaald. 

Bijna dagelijks is sprake van infiltratiepogingen vanuit de Gazastrook. Meestal gaat het om ongewapende infiltranten of dragen ze messen bij zich. Doorgaans worden deze Palestijnen, die soms minderjarig zijn, na een kort verhoor terug Gaza ingestuurd. Maandag was dan ook een ongewapende Palestijn door de IDF ingerekend nadat deze vanuit de kustenclave Israël was binnengekomen. 

Soms is echter sprake van zwaarbewapende militanten die de Joodse staat proberen binnen te dringen. Zo vonden in augustus meerdere gewapende infiltratiepogingen plaats, waarvan een zelfs onder dekking van een raketaanval

De gewapende Palestijn die dinsdagavond het grenshek naderde, zou ene Abdullah Abu Nasser zijn. Zijn broer, Ahmed, was lid lid van terreurbeweging Islamitische Jihad en is omgekomen bij een aanval op een Israëlische legerpost bij Kissufim in 2012. 

Tussen terreurbeweging Hamas – dat de facto de Gazastrook bestuurt – en Israël is sprake van een door Egypte en de VN bemiddeld staakt-het-vuren. Onderdeel van deze wapenstilstand is de afspraak dat grenswachten van Hamas infiltranten die Israël willen binnendringen tegenhouden. Het is echter (nog) onduidelijk of Abdullah Abu Nasser lid was van een militante groepering in Gaza en of Hamas een rol heeft gespeeld in wat zich dinsdagavond heeft afgespeeld.