Hamas gebruikt zieke Gazanen als onderhandelingsfiche

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: HANNA LUDEN / 14 jan 2021 GAZA HAMAS

Op 21 december 2020 opende er in het noordelijke grensgebied van de Gazastrook een veldhospitaal. Woensdag werd bekend dat Hamas geen patiënten verwijst, en kan het ziekenhuis niet aan het werk. Hamas klaagt dat het ziekenhuis “niet aan de beloftes voldoet”. Analisten zien dit als een tactiek van Hamas om Qatar en Israel onder extra druk te zetten.

Dit veldhospitaal aan de grens bij Gaza mag van Hamas geen patiënten behandelen (Twitter)

Het veldhospitaal staat in het niemandsland tussen Israel en Gaza, om zo de overgang tussen de gebieden te versoepelen. Inwoners van Gaza hoeven alleen de Hamas-checkpoints door, terwijl het personeel sneller door de Israelische grensovergang heen kan.  De christelijke Amerikaanse NGO FriendShips is de initiatiefnemer, met financiële hulp van Qatar. Dat land is momenteel de belangrijkste financiële ondersteuner van Gaza. Vrijwillige medici uit de VS vormen het personeel. Dat telt momenteel 20 mensen waaronder slechts één arts, maar in de toekomst wordt versterking verwacht. Door de coronabeperkingen is ook dit ingewikkeld geworden; Gaza is al 10 maanden in een strenge lockdown, op bevel van Hamas. 

Verwacht werd dat het ziekenhuis behandelingen zal aanbieden die momenteel nog niet in de Gazastrook beschikbaar zijn: in het bijzonder oncologie en behandeling van bloedziektes, maar ook hartpatiënten. Voor deze behandelingen moeten de Gazanen naar Israel of de PA uitwijken. Dit is door de lockdown in Gaza en Israel zo goed als onmogelijk. Vlak voor de opening is afgesproken dat het ziekenhuis geen coronapatiënten zou ontvangen, maar de andere ziekenhuizen wel zou kunnen ontlasten.

Israel ziet de noodzaak van verbeterde medische zorg in de Gazastrook, en het leek erop dat Hamas daar ook het belang van inzag. Nu lijken Palestijnse onderlinge machtsstrijden het project in de weg zitten. FriendShips verklaarde deze week klaar te zijn om – eerst als polikliniek – patiënten te ontvangen, maar het ministerie van Volksgezondheid van Hamas weigert hen naar de kliniek te verwijzen omdat er nog geen diensten aangeboden worden die niet al in Gaza verkrijgbaar waren.

Het ziekenhuis zegt te willen beginnen met een huisartsenpost, tandheelkundige diensten en geestelijke gezondheidszorg, en wil zich later uitbreiden met oncologie, bloedziektes en reumatologie. Hiervoor is echter expertise nodig die nog niet aanwezig is, en is men afhankelijk van Amerikaanse medici die slechts voor enkele weken op vrijwilligersbasis beschikbaar zijn. Alsnog hoopt FriendShips al vanaf mei de nieuwe diensten aan te kunnen aanbieden. Het plan is dit veldhospitaal 10 jaar operationeel te houden.

De woordvoerder van het ministerie verklaarde dat Qatar de partijen dichter bij elkaar probeert te krijgen door bemiddeling. Kenners beweren dat “dit is de manier waarop Sinwar [de leider van Hamas in Gaza] nog meer uit de kan probeert te halen”. Intussen kunnen beelden van het lege ziekenhuis gemakkelijk worden gebruikt om de internationale publieke opinie tegen Israel te laten keren, terwijl Hamas er zelf geen patiënt naartoe laat.