Hamas had veiligheidsapparaat Palestijnse Autoriteit geïnfiltreerd

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 apr 2019 HAMAS PA

Afgelopen jaar heeft terreurbeweging Hamas meerdere agenten die bij het veiligheidsapparaat van de Palestijnse Autoriteit werken gerekruteerd. Inmiddels zou de PA alle Hamas-spionnen gearresteerd hebben.

In een grootschalige operatie wist de Gaza besturende Hamas meerdere veiligheidsofficieren die voor de PA op de Westelijke Jordaanoever werken over te halen te spioneren. Hieronder zaten ook eenheden die met Israelische veiligheidsdiensten samenwerken om Hamas-activiteiten op de Westoever tegen te gaan. de samenwerking tussen Israel en de PA op dit vlak wordt als een voorname factor gezien in het voorkomen van vele aanslagen in en vanuit de Westelijke Jordaanoever.

PA-officieren die door Hamas waren gerekruteerd, speelden informatie door naar de terreurbeweging. Sommige dubbelagenten verspreidden ook valse informatie bij de PA, om de Palestijnse inlichtingendiensten het werk te bemoeilijken. 

Twee maanden geleden kregen PA-inlichtingenagenten lucht van wat er plaatsvond, en werd een onderzoek gestart. Achter de schermen zijn de Hamas-rekruten gearresteerd, aldus de Israelische krant Yedioth Ahronoth, die zich baseert op Palestijnse bronnen.

Gevreesd wordt dat Hamas zal blijven trachten werknemers van het Palestijnse veiligheidsapparaat om te kopen. PA-officieren ontvangen nog maar de helft van hun salaris, nadat de PA heeft moeten bezuinigen nu het door Israel geïnde belastingen weigert. Israel houdt het bedrag dat wordt uitgekeerd aan Palestijnse terroristen en hun gezinnen in op het totale bedrag, en de PA heeft gereageerd door ál het geld te weigeren. Daarnaast ontvangen de Palestijnen niet langer veiligheidssubsidies van de Verenigde Staten, om juridische problemen te vermijden.

Hamas zet PA-agenten ook op andere manieren onder druk. Door familieleden van officieren in de Gazastrook te arresteren, tracht de terreurbeweging werknemers van het Palestijnse veiligheidsapparaat ertoe te dwingen mee te werken. 

Hamas en de door Fatah gedomineerde PA ruziën al jaren met elkaar. In 2007 werd de door Fatah gedomineerde PA door Hamas tijdens een burgeroorlog uit Gaza verdreven, en ondanks meerdere pogingen tot verzoening is nog steeds geen sprake van Palestijnse eenheid.